Alkon joulukuun uutuudet

Alkon valikoimaan saapui joulukuussa useampi uutuusviini. Yli kolmekymmentä viiniä maistelin sokkona ja tähän olen listannut itseäni kiehtovimmat ja kiinnostavimmat viinit.

Mukana maistelussa oli myös alkoholittomia viinejä sekä hedelmäviinejä, mutta näistä yksikään ei noussut top kymppiin.

kuiva ja makea uutuusviini

Valkoviinit

Kiehtovin valkoisista uutuuksista oli Antinorin tuottama Castello della Sala Bramito Chardonnay 2014 (19,90€) Italian Umbriasta. Viinin tuoksu on hennon tamminen, maussa kypsää sitrusta ja keltaista hedelmää. Miellyttävän tasapainoinen valkoviini. Tammisuus voimistuu suussa, mutta kokonaisuus jää kuitenkin hienostuneeksi. Muutama hyvä saksalainen Riesling oli myös löytänyt tiensä valikoimaan, mutta näitä on saatavilla alle 500 pullon erät ja hintakin lähentelee 40 €.

Makean viinin ystäville oiva löytö on Philipp Kuhn Rieslaner Beerenauslese 2013 (19,89€ 0,375 l). Tuoksussa on kypsää makeaa hedelmää, litsiä. Maku on makea, hedelmäinen ja raikkaan hapokas, ei niinkään jalohomeinen. Rieslaner on v. 1921 Saksassa kehitetty Rieslingin ja Silvanerin risteytys ja hyvin harvinainen lajike. Saksassa sitä löytyy alle 90 ha. Eli jo senkin takia mielenkiintoinen viini kokeiltavaksi.

punaiset uutuusviinit

Punaviinit

Punaviineistä kiehtovin uutuus tuli Portugalista. Quinta do Quatro Ventos Reserva 2007 (34,90€) tulee DOC Douron alueelta ja on sekoitus Touriga Nacional, Touriga Franca ja Tinta Roriz lajikkeita. Tuoksu on kehittynyt ja rusinainen, maku on hyvin täyteläinen ja kypsät tanniinit.

Samanlaista tyyliä edusti Toscanan Bolgherista tuleva Aia Vecchia Sor Ugo 2012 (29,90€). Rypälelajikkeina on käytetty Cabernet Sauvignon 50 %, Merlot 30 %, Cabernet Franc 15 % ja Petit Verdot 5 %. Hieman edullisemmin selviää valitsemalla Numanthian. Numanthia Termes 2012 (24,90€) on LVMH-konserniin kuuluvan Bodegas Numanthian tuhti viini Kastilia-Leonista Espanjasta. Lajikkeena on Tinta de Toro. Tuoksu on pehmeä, tamminen ja suklainen. Maussa on kypsää hedelmää, tummia marjoja, rusinaa ja hyvin voimakkaat tanniinit. Viiniä kannattaakin kypsytellä joitakin vuosia, tai ainakin dekantoida ja nauttia ruoan kanssa.

Tallenna