Ihastu Itävaltaan tasting 27.2.2012

Pasi Ketolainen Winestatelta tuli kertomaan meille itävaltalaisista viineistä. Saimmekin oikein perusteellisen käsityksen aiheesta, sillä maistettavana oli yhdeksän viinitaloa Itävallan eri viinialueilta, ja jokaisesta talosta useampaa viiniä. Viinit ovat saaneet huippuarvosteluja alan lehdissä ja itse pidin varsinkin maistetuista valkoviineistä. Suurin osa oli paikallista yrttisen mausteista Grüner Veltliner rypälettä, mutta oli mukana myös raikkaita Rieslingejä, sekä muutama Gemischter Satz, eli useamman rypäleen sekoitus, ja lisäksi maistoimme joitakin punaviinejä. Gemistchter Satz valmistetaan samassa viinitarhassa kasvavista useista eri lajikkeista, jotka kerätään ja valmistetaan viiniksi kerralla, eli kyseessä on ns. Fiel Blend. Lopputuloksena on todella aromikas ja monivivahteinen viini.

Pasin mukana oli myös yllätysvieras Michael Thurner.  Hän on aiemmin ollut Austrian Wine Marketingin toimitusjohtaja ja nykyinen Austrias Fine Brands tj. Hän kertoi meille Itävallasta viinimaana ja sen nykytrendeistä.

Itävallan viiniviljelyalueet sijaitsevat samalla leveysasteella kuin Burgundikin. Myös täällä valmistetaan tyylikkäitä punaviinejä Pinot Noir lajikkeesta, sekä sen sukulaisesta Sankt Laurentista. Kylmän alueen viinit ikääntyvät parhaiten ja Itävallassa keskilämpötila onkin vain 8-10 astetta vuodessa kun se esimerkiksi Uudessa-Seelannissa on 12 astetta. Rypäleet ehtivät kypsyä kunnolla säilyttäen kuitenkin hapokkuuden ja lopputuloksena syntyy raikkaita viinejä. Valkoviinit ovat kuivia, monivivahteisia, eikä niissä käytetä tammikypsytystä, sillä makua riittää muutenkin. Punaviineissä tammen käyttö vaihtelee kevyestä voimakkaampaan, mutta harvoin tammen maku on liian dominoiva.

Tilat ovat pieniä perheomisteisia. Itävalta tuottaa vain yhden prosentin maailman viineistä ja kolme neljäsosaa tuotannosta kulutetaan maan sisällä. Vienti suuntautuukin lähinnä hienoihin ravintoloihin. Itävallassa suuresta osasta tuotannosta vastaa nuori viinintekijäsukupolvi, jolla on käytössä moderni teknologia ja joka panostaa kestävään kehitykseen – yli 10% tuotannosta on luomua.

Viinit eivät läheskään kaikki mahtuneet kuvaan ja niitä maisteltiin sitten suht ripeään tahtiin. Pasin asiantuntevassa ohjauksessa selviydyimme urakasta kunnialla ja poistuimme tyytyväisinä kotiin. Tilaisuus oli sinänsä ainutlaatuinen, että suurinta osaa viineistä ei ainakaan vielä Suomen markkinoilta löydy. Mutta ainakin WG Jurtschitschia, Domaine Wachauta, WG Johannsehof-Reinischiä, sekä WG Münzenriederiä löytyy alkon valikoimasta ja kesäkuussa alkon valikoima kasvaa Gemischter Satzilla.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me