Juusto & Viini tasting 22.11.2011

Antti Uusitalo tuli kertomaan meille juustojen ja viinien yhdistämisestä. Antti on Savoyn sommelier ja voittanut lukuisia vuoden hovimestari ym. tunnustuspalkintoja urallaan. Hän myös kirjoittelee aktiivisesti viinien ja ruoan yhdistämisestä lukuisiin eri lehtiin, ja hänen neljäs kirjansa Juustot ja Juomat on äskettäin ilmestynyt kauppoihin.

 

Iltani alkoi Vanhasta Kauppahallista kun kävimme Antin kanssa hankkimassa juustoja Tuula Paalaselta. Oli mielenkiintoista seurata kahden ammattilaisen ja intohimoisen juustojen ystävän keskustelua ja pohdiskelua sopivista juustoista. Juustoja sai vielä maistaa ennen ostopäätöstä. Jatkossakin aionkin luottaa kauppiaan suosituksiin sopivan juustolautasen rakentamisessa.  

Tilaisuuden alkuun Antti esitelmöi meille erilaisista juustotyyleistä ja niiden valmistuksesta, sekä minkälaiset viinit ja juomat niille sopivat.

 Maistetut Juustot:

  • Chabichou du Poitou –vuohenjuusto
  • Brie de Meaux –valkohomejuusto
  • Metsuri –kittijuusto
  • Picobello Gouda -kova juusto
  • Stilton –sinihomejuusto
  • Mont d’Or

 

 

Maistetut viinit:

  • Wither Hills Sauvignon Blanc
  • Taittinger Brut Réserve
  • Dopff & Irion Gewurztraminer
  • Cidre Bouché La Bolée Bretonne Bio
  • Kracher Beerenauslese Cuvée
  • Tedechi Recioto della Valpolicella

 

Järjestyksessä aloimme maistella juustoja ja viinejä. Vuohenjuusto ja Sauvignon Blanc on klassinen yhdistelmä, kuten myös Brie ja Samppanja. Toimivia ydistelmiä, mutta myös ennestään tuttuja, joten näistä en saanut uusia ahaa-elämyksiä. Gewurztraminer ei edelleenkään kuulu suosikkirypäleisiini, tosin juuston, esim. goudan, kanssa se toimii kivasti. Seuraavana oli vuorossa Bretagnelainen siideri, joka yllättäen korjasikin lähes koko potin. Se sopi oikeastaan kaikkien juustojen kanssa todella hyvin. Tästä kehittyikin idea järjestää lähiaikoina olut & juusto – tasting.

Makea Beerenauslese sopii hyvin Stilton -sinihomejuuston kanssa kuten myös muidenkin juustojen kanssa. Tosin ihan kaikki juustot eivät yllä maultaan viini tasolle vaan viini dominoi. Illan paras viinimme oli Recioto, kuivatuista rypäleistä valmistettu makea punaviini, joka sopi todella hyvin Stiltonin ja muidenkin juustojen kanssa. Jos koko juustolautaselle pitäisi valita vain yksi viini, olisi se näiden perusteella Recioto. Se myös sopii hyvin suklaan kanssa, eli sillä voi sopivasti jatkaa jälkiruokaan. Lopuksi laitoimme vielä kiertämään pehmeän herkullisen Mont d’Or juuston, jota pystyi lusikalla ottamaan.

 

Antti osasi todella hyvin kertoa erilaisista juustoista ja viineistä, kuten myös kaikesta muustakin mitä mieleen juolahti häneltä kysyä. Antista huokuu kokemusta ja intohimoa hyville mauille ja on muutenkin erittäin mukava kaveri. Antti lupasi tulla toistekin meidän tilaisuuksiin. Eli jos ei ole varaa lähteä Savoyihin Antin asiakkaaksi, niin kannattaa bongata hänet meidän tulevista tilaisuuksista.  

Viiniklubiin ja postituslistallemme voit liittyä täyttämällä lomake tai meilitse info@wineserver.fi. Paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa ja kuvia tapahtumista löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.