Kahvit, viinit ja avecit tasting 17.1.2011

 

”Jos konjakki on kuin silkkiä, on armanjakki samettia.”

Nuo Antti Uusitalon sanat tulevat ensimmäisenä mieleen eilisestä Paulig Instituutissa järjestetyssä Kahvit, Viinit ja Avecit tasting tilaisuudesta. Tosin sanat eivät taida olla Antin itse keksimiä, vaan armanjakin valmistajien käyttämä sanonta. Kuvaa kuitenkin osuvasti näiden juomien vivahteita.

Olimme siis Pauligilla ja mukana oli useita muitakin viiniklubeja: Weingeister, Espoon Viinin Ystävät, Unkarin viiniklubi.

Aloitimme tutustumisen Pauligiin vierailemalla sen museossa ja kuulimme mielenkiintoisia tarinoita Pauligista ja kahvin historiasta Suomessa. Pauligin 135-vuotisessa historiassa tarinoita riittääkin pakasteista Paula-tyttöihin. 

Kahvia viljellään kauriin ja kravun kääntöpiirien välissä, korkella, tuliperäisessä hedelmällisessä maassa. Kahvi kärsii kylmästä ja hallasta ja myös sateet tiettyinä aikoina voivat pilata sadon. Kahvipapu on valmis poimittavaksi 9kk kukinnan jälkeen. Suomessa kahvi vapautui viimeisenä elintarvikkeena säännöstelystä, ja aikoina kun kahvia ei ole ollut saatavilla, sitä on korvattu paahtamalla ties mitä muita kasveja. Kahvista ja Pauligista löytyy paljon tietoa Pauligin kotisivuilta

Kahvinmaistajan ammatti kuulostaa erittäin mukavalta, kahvittelua aamusta iltaan, mutta onkin rankkaa työtä. Maistaminen tapahtuu tiimeissä ja kahvia ryystetään ilman kanssa lusikan avulla ja lopulta syljetään pois. Päivän aikana maistellaan muutamia satoja kahveja. Kahvitauot ovat erikseen ja niitä kuulemma myös pidetään. Viikolla sipulin, valkosipulin ja tulisten ruokien nauttiminen on kielletty, kuten myös parfyymin käyttö. Ironista onkin, että suurin osa Paulig Groupin liikevaihdosta nykyään tulee mausteista ja tex-mex tuotteista.

Kahvin sekoittaminenkaan ei kuulostanut yhtään helpommalta. Kahvin ominainen maku saadaan paahtamisella, ja myös sekoittaminen tapahtuu paahtamisen aikana. Erilaisia paahtoasteita on viisi vaaleasta erittäin tummaan.  Esim. Juhla Mokassa sekoitukseen käytetään Arabica kahvilajiketta Brasiliasta, Kolumbiasta, Guatemalasta, Nicaraguasta, Etiopiasta, sekä Keniasta, ja vaaleinta paahtoastetta. Haasteita varmasti riittää, että Juhla Mokka maistuisi samalta vuodesta toiseen ja prosessia voisikin verrata Non-Vintage Samppanjan sekoittamiseen.

Maistetut kahvit ja niiden ruokasuositukset:

  • Juhla Mokka – Pulla
  • Tumma Presidentti – Juustokakku
  • Kenya – Suklaakakku

 

Maistetut alkoholit:

  • Kracher Beerenauslese Cuvee, makea jalohomeinen viini.
  • Tedechi Recioto Della Valpolicella, makea recioto punaviini.
  • Chateau du Breuil VSOP, calvados.
  • Braastad VSOP, konjakki.
  • Janneau Grand Armagnac VSOP, armanjakki.
  • Coeur du Breuil, Calvados-likööri.

Kahveja sitten maisteltiin näiden eri juomien kanssa. Hapokkaampi Juhla Mokka sopii paremmin hapokkaiden beerenauslesen ja calvadosin kanssa, kun taas voimakkaammat kahvit sopivat paremmin näiden muiden juomien kanssa. Mutta itse juon jatkossa muiden maiden tapaan ensin kahvini ja vasta sen jälkeen konjakkini.

Vielä lopuksi Antti Uusitalon juomasuositus sikarin kanssa nautittavaksi:

Stout, Portteri, tai tumma Pils olut.

Ja Italiassa kun olet nauttinut espresson, kaada espressokuppiin, johon on jäänyt espresson crema pohjalle, tilkka grappaa sekaan. On kuulemma hyvää ja itse ainakin ajattelin tätä kokeilla tilaisuuden tullen.  

Suurena kahvin ystävänä tämä oli todella mielenkiintoinen ja opettavainen tilaisuus. Kiitokset vielä kerran ammattitaitoisille järjestäjille ja innokkaille osallistujille.

Postituslistallemme voit liittyä täyttämällä lomake tai meilitse info@wineserver.fi.

Tulevat tapahtumat löytyvät Wineserver sivuilta ja paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me