Penfolds tasting 26.3.2015

Wineserver Viiniklubilla oli suuri kunnia saada Penfoldsin PR sommelier Niclas Tuomela viiniklubin vieraaksi hänen Suomenvierailun aikana. Tilaisuuden nimi oli Penfolds Icon & Luxury tasting, ja maistelimme Niclaksen opastuksella kuusi erilaista ja toinen toistaan parempaa punaviiniä.

Penfolds icon & luxury tasting

Ruotsalaissyntyinen Niclas on jo useita vuosia työskennellyt Penfoldsille ja hän osasi kertoa paljon Australian viininviljelystä, eri alueiden ilmastollisista ja maaperällisistä eroista, ja miten nämä vaikuttavat viinien sekoittamiseen ja lopputuloksiin.

Maistetut viinit:

  • Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2012
  • Penfolds Bin 23 Pinot Noir 2011
  • Penfolds Bin 138 GSM 2009
  • Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2010
  • Penfolds St Henri 2008
  • Penfolds Grange 2009

penfolds tasting

Vaikka viinit olivatkin lähinnä Shiraz-lajikkeesta, oli niissä huomattavia eroavaisuuksia. Viileämmiltä alueilta saadaan elegantimpia ja hapokkaampia viinejä, kun taas lämpimämmästä täyteläisempiä. Jo pelkästään Barossan 40 km pitkällä alueella voi lämpötila vaihdella 3⁰C ja maaperä rautapitoisesta hiekasta kalkkikiveen. Myös erilaisilla tammikypsytyksillä saadaan aikaan huomattavia eroja. Käytössä on ainakin 225 litran ranskalaisia barrique-tynnyreitä, 300 litran amerikkalaisia hogshead-tynnyeitä, sekä 50 vuotta käytössä olleita 1460 litran tammisäiliöitä, joissa mm. illan parhaimmistoon lukeutunut Penfolds St Henri on kypsynyt 18 kk ajan.

Penfoldsin viinitalolla on kiehtova historia, joka ulottuu aina 170 vuoden päähän. Alun perin talo tuotti makeita portviinin ja sherryn tyylisiä viinejä. Heidän viinintekijänsä Max Schubert lähti Portugaliin oppimaan portviininvalmistusta, mutta hetken siellä oltuaan jatkoikin matkaa Bordeaux’hon ja päätyi Château Latourin oppiin. Palattuaan Australiaan hän halusi valmistaa kuivaa punaviiniä vastusteluista huolimatta ja aikaisia vuosikertoja hän joutuikin valmistamaan salassa, kunnes vuosikerran 1955 viini, Grange Hermitage, tyhjensi vuodesta 1962 viinikilpailujen palkintopöydät Sydneyssa ja ympäri maailmaa voittaen kaikkiaan yli 50 kultamitalia.

Nykyään Ranskan appellaatio Hermitage ei saa enää viinin nimessä komeilla, mutta Grangen menestystarina on jatkunut tähän päivään asti, eikä loppua näy. Nyt maistoimme vuoden 2009 viinin, jonka hinta on noussut yli 500 €. Pian markkinoille saapuva 2010 vuosikerta on vielä arvostetumpi ja hintakin nousee yli 600 €.

Penfolds Grange

Parissa tunnissa tietoa tulvi enemmän kuin ehdin muistiin kirjoittaa. Penfoldsin kotisivuilta löytyy hyvin tietoa talosta, sen historiasta ja viinitarhoista kaikille kiinnostuneille. Ensi viikolla viiniklubimme suuntaa Ranskan Champagneen.

Wineserver Viiniklubin toimintaan pääset mukaan tilaamalla uutiskirjeen. Tulevia tapahtumiamme löydät myös ajankohtaista sivultamme, josta löytyy myös ohjeet miten voit rekisteröityä jäseneksi. Kaikki ovat tervetulleita mukaan – tarvitaan vain kiinnostusta viineihin ja sopivan rentoa asennetta, niin sovit joukkoomme loistavasti.

Paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa ja kuvia tapahtumista löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Muut yhteydenotot ja tarjouspyynnöt yksityistilaisuuksille: info@wineserver.fi.