Viini ja Ruoka

Useimmiten viiniä nautitaan ruoan yhteydessä. Ja hyvä viini voi tuoda eleganssia yksinkertaiseenkin ateriaan. Viiniä ja ruokaa voi yhdistellä monilla eri tavoin ja oman maun mukaan. Syö mistä pidät ja juo mistä pidät. Viinin ja ruoan yhdistäminen pohjautuu perusmakujen tasapainoon ja aromien yhdenmukaisuuteen. Hahmota annoksen dominoiva maku ja valitse viini sen mukaan. Ruoan raskaus, lämpötila ja mausteisuus vaikuttavat myös. Tähän olen koonnut joitakin viinin makuun vaikuttavia asioita, jotka auttavat sinua alkuun. Alhaalta löydät myös omia lempiruokiani.

Viinin ja ruoan yhdistäminen tuottaa monille ongelmia, mutta useimmat viinit sopivat todella hyvin ruoan kanssa. Vain harvoissa tapauksissa viinin ja ruoan yhdistelmä tuottaa epämiellyttäviä aistimuksia. Korkea alkoholipitoisuus korostaa liikaa mausteisen ruoan mausteisuutta, kun taas ruoan makeus korostaa viinin happamuutta. Muut yhdistelmät ovat usein neutraaleja, raikkaita, harmonisia, ja joskus todella herkullisia. Viiniharrastajat etsivätkin yhdistelmiä, joissa ruoan ja viinin yhdistelmä on enemmän kuin viini ja ruoka pelkältään. Ja usein jo pelkkä aterian ja siihen sopivan viinin suunnitteleminen ja hankkiminen tuottaa suurta mielihyvää.

Tasapainoinen viini maistuu hyvältä myös pelkältään. Mutta jos viini on esimerkiksi liian tanniininen, siihen tarvitaan sopivaa ruokaa luomaan tasapainoisen harmonisen kokonaisuuden. Ruoan raaka-aineen lisäksi tulee ottaa huomioon valmistustapa, mausteet, kastikkeet ja lisukkeet. Useat viinin ja ruoan klassiset yhdistelmät ovat melko neutraaleja ja peräisin pikemminkin tottumuksista erilaisissa kulttuureissa, sekä viinin saatavuudesta ja hinnasta.

Helpoin nyrkkisääntö on nauttia viiniä joka vastaa ruoan laatua, maun voimakkuutta, tilannetta ja omaa mielentilaa. Juhlallisiin tilanteisiin sopivat arvokkaammat viinit. Tosin viinin korkeampi hinta ei aina tarkoita korkeampaa laatua.

Ruoan ominaisuus – Sopiva viini

kevyt – kevyt

raskas – täyteläinen

kylmä – kevyt, viilennetty

tulinen – puolikuiva, hedelmäinen, vähähappoinen (lämpimät ilmastoalueet / Gewürztraminer)

makea – hedelmäinen / makea viini, makeus ruoassa kuivattaa viiniä tehden siitä hapokkaampaa

hapokas – hapokas viini (viileät ilmastoalueet), hapokkuus ruoassa latistaa viiniä

karvas – täyteläinen vähätanniininen viini (Merlot, Zinfandel, Grenache), hapokkaat suolaiset maut pehmentävät karvautta (suola / balsamico)

rasvainen – täyteläinen

Valmistustapa – Sopiva viini

paistettu – tammikypsytetty

uunikypsennetty, haudutettu – kevyt, hapokas

grillattu, savustettu – hedelmäinen, hapokas, vähätanniininen

paneroitu – hedelmäinen tamminen valkoviini, kevyehkö keskitäyteläinen punaviini

verinen pihvi – tanniininen punaviini, tamminen valkoviini

medium pihvi – hedelmäinen punaviini, tamminen valkoviini

kypsä pihvi – hedelmäinen viini, ei tanniineja

Kastikkeet ja lisukkeet – Sopiva viini

tumma kastike – hedelmäinen punaviini, täyteläinen tamminen valkoviini

vaalea kastike – hapokas

kermakastike – hedelmäinen tanniininen punaviini, täyteläinen hedelmäinen tamminen valkoviini

hedelmäinen kastike – hedelmäinen

maustevoi – hapokas hedelmäinen

voimakkaat mausteet – hedelmäinen, aromikas, vältä tanniineja ja happoa

hapanimelä – hedelmäinen

majoneesi / hapanmaito – hapokas, ei runsaasti hedelmäisyyttä

peruna, riisi, pasta – hedelmäinen

kasvikset – hapokas

juurekset – hedelmäinen

juustogratiini – hapokas ja hedelmäinen

Juustot – Sopiva viini

tuorejuusto – raikas, hapokas, kevyt valkoviini, kuohuviini

valkohomejuusto – keskivoimakas kuohu- valko- roséviini, hedelmäinen punaviini

sinihomejuusto – makea valkoviini, pehmeä hedelmäinen punaviini

vuohenjuusto – voimakkaampi kuin tuorejuustoissa, Sauvignon Blanc

Munster – hedelmäinen, runsas alkoholi, aromikas

puolipehmeä (Edam ym.) – kevyehkö vähätanniininen punaviini, keskitäyteläinen, hedelmäinen, hapokas valkoviini

kova (Manchego, Gouda, Parmesan) – täyteläinen punaviini, makea valkoviini

Juustotarjotin

Juustotarjottimelle kannattaa valita eri eläinten maidoista valmistettuja juustoja: lehmä, lammas, vuohi, vesipuhveli. Juustot otetaan esiin huoneen lämpöön 1-2 tuntia aikaisemmin ja peitetään kelmulla. Juustojen kanssa tarjotaan vaaleaa leipää, pähkinäleipää tai keksejä. Viinirypäleet tai omena eivät todellakaan sovi viinien kanssa, vaan mieluummin juustotarjottimelle kannattaa laittaa viikunaa, päärynää, varsiselleriä, retiisiä, saksanpähkinöitä, cashew pähkinöitä, hunajamelonia, oliiveja ja hilloja. Varsinkin sellaisia hilloja jotka sopivat viinin aromimaailmaan. Juustojen lisäksi nykyään Ranskassa on tapana tarjoilla lehtisalaattia oliiviöljyllä ja pinjansiemenillä.

Punaviini oikeastaan sopii melko huonosti juustojen kanssa. Punaviinit helposti maistuvat karheilta ja metallisilta juuston kanssa. Oikeastaan vain kovat juustot sopivat hyvin punaviinin kanssa. Vuohenjuustot maistuvat valkoviinien kanssa, etenkin Sauvignon Blancin kanssa. Parhaimmat yhdistelmät löytyvät kuitenkin makeista viineistä.

Muuta

Jäätelöt, sorbetit ja tumma suklaa ovat hankalia yhdistettäviä

Hapokkuus ja suolaisuus tekevät viinistä pehmeämmän, makeamman, ja latteamman.

Makeus ruoassa muuttaa viinin agressiivisemmaksi, terävämmäsi ja kovemmaksi.

Karvaus ja makeus lisäävät viinin karvautta, sen sijaan hapokkuus ja suolaisuus vähentävät.

Makeus peittää hapokkuutta ja hapokkuus makeutta.

Jos haluat korostaa ruoan hienovaraisia elementtejä, valitse suhteellisen yksinkertainen viini.

Jos haluat korostaa monivivahteista ja herkkää viiniä, valitse suhteellisen yksinkertainen ruoka.

Umami – korostaa voimakkuuta ja tanniineja, on pikäkestoinen ja aiheuttaa viinissä metallisen jälkimaun, pehmentävänä makuna toimii rasvaisuus, suolaisuus ja hapokkuus. Umamia esiintyy valkuaisainepioisissa ruoissa (glutamaatti); äyriäiset, kastikkeet, rasvaiset kalat, lihat tomaatit, sienet, juustot

Hankalia yhdistettäviä

Tuoreet hedelmät ja kasvikset, parsa, artisokka, etikka, karpalosose, maapähkinät (muut pähkinät ok), suklaa, kananmuna (löysä keltuainen), liika valkosipuli, keitot, wasabi, tuliset mausteet. Ne vaativat lisäkseen viinin makua tukevia raaka-aineita.

Omia suosikkejani

Roseta ja salaattiaAperitiiveja
Samppanja ja kuohuviini, Fino tai Manzanilla sherry, Riesling, Vouvrayn kuiva valkoviini, Alsacen Pinot Blanc, Albariño, Sauvignon Blanc.

Salaatit
Pirteät valkoviinit, kevyet hedelmäiset punaviinit, kuiva roseviini.

Täytetyt paprikat
Edullinen karheahko punaviini: Espanja, Italia, Etelä-Ranska, Merlot Chilestä.

Caesar salaatti
Kohtuullisen tamminen Chardonnay esim. Kaliforniasta

Täytetyt ja paistetut sienet
Chablis, muu tammeton Chardonnay, Beaujolais, Merlot Chilestä tai Kaliforniasta.


Sushi
Samppanja, Uuden Maailman kouhuviini, Saksalainen tai Australialainen riesling, Etelä-Ranskan tai Chilen Sauvignon Blanc. Varovasti Wasabin kanssa, se on myrkkyä viinille!

Taittingeria ja Sushia Savulohi
Samppanja, Chardonnay Kaliforniasta, Chablis.

Graavilohi
Chenin Blanc, Vouvrayn valkoviini (puolikuiva tai kuiva). Uuden Maailman Chenin on liian hedelmäistä. Myös Saksalainen Kabinett tai Spätlese Riesling sopivat.

Grillattu Tonnikala
Pehmeähkö punaviini esim. Côtes du Rhone, edullinen Merlot, tai Uuden Maailman Pinot Noir.

Paistettu Kana
Melkein mikä viini tahansa käy kunhan se ei ole liian tammista tai tanniinista. Australialainen Semillon.

Paistettu sianliha
Keskivahvat hedelmäiset punaviinit: Beaujolais, Uuden Maailman Pinot Noir, Shiraz, Pohjois-Rhonen punaviini. Hedelmien kanssa tarjoiltuna sopii paremmin valkoviini: Vouvray, Viognier, Australialainen Semillon tai Verdelho.

Kalat
Valkoviiniä ja kalaa Kevyemmille valkoviini, runsaammille punaviini.

Kinkku ja pekoni
Hedelmäinen ja keskitäyteläinen.

Lammas
Bordeaux’n ja Riojan punaviinit, Supertoscanalaiset.

Naudanliha
Luja, kuiva punaviini, jossa jonkin verran tanniineja esim. Ribera del Duero, Priorato, Australialainen Shiraz, Argentiinalainen Malbec.


Takaisin Viinitietoa sivulle