Varastointi ja tarjoilu

Viinin varastointi

Vaikka itse en viinejä kotona varastoikaan, niin aina välillä saattaa joku pullo jäädä hyllyyn jopa vuodeksikin odottamaan sopivaa tilaisuutta pullon nauttimiseen. Pitkän odotuksen jälkeen viini ei sitten olekaan enään parhaassa kunnossa. Näin käy helposti jonkun arvokkaan punaviinin tai samppanjan kanssa. Näitä varten pieni viinikaappi on oikein hyvä ratkaisu.

Viinivaraston tulisi olla tasalämpöinen, tuoksuton, pimeä ja tärinätön. Ihanteellinen lämpötila on 12-15 asteen tienoilla, mutta muutaman asteen heittelyt eivät vielä ole vahingollista. Lämpimässä viini kehittyy nopeammin kuin viileässä. Suuri osa viineistä on tarkoitettu juotavaksi nuorina, mutta näidenkin säilytys sopivissa olosuhteissa kannattaa.

Nopeat lämpötilan vaihtelut vaikuttavat viinissä tapahtuviin hitaisiin kemiallisiin reaktioihin, jossa viinin alkoholit, hapot, esterit ja aldehydit reagoivat keskenään muodostaen uusia yhdisteitä. Kypsässä punaviinissä on tutkittu olevan yli 500 yhdistettä. Lämpötilan muuttuessa myös viinin tilavuus vaihtelee ja korkki saattaa päästää happea viiniin.

Huonelämpötila on viinin säilytykseen liian lämmin, lisäksi mahdollisen auringonvalon uv-säteily on haitallista viinille. Liian lämpimässä viini menettää hedelmäisyyden lisäksi myös viinin rakenteelle tärkeitä happoja ja parkkihappoja. Uv-säteily hajottaa viinin yhdisteitä.

Jääkaappilämpötila on säilytykseen liian viileä, lisäksi pullot tärähtelevät jääkaapissa ja myös ruoan hajut saattavat kulkeutua pulloon. Liian viileässä lämpötilassa viini menettää hedelmäisyyttään, mutta säilyttää kuitenkin hapokkuutensa ja viinin tasapaino kärsii.

Viinin Tarjoilulämpötila

Oikea viinin lämpötila vaikuttaa pikkuseikalta, mutta sillä on suuri merkitys viinin maulle. Jos olet nähnyt paljon vaivaa aterian valmistuksessa ja sopivan viinin etsimisessä, niin kannattaa nähdä myös hieman vaivaa viinin viilentämiseen oikeaan lämpötilaan, eli viinin temperointiin.

Vanha sanonta, että punaviinit juodaan huoneenlämpöisinä on ajalta, jolloin ei vielä ollut keskuslämmitystä ja Ranskassakin huoneistojen lämpötilat olivat 16 asteisia. Punaviininkin tulisi suussa maistua viileältä. Lämpötilan noustessa punaviinin parkkihapot pehmenevät, mutta viinin alkoholi korostuu.

Useissa pulloissa nykyään suositellaan sopiva lämpötila. Viini kannattaa viilentää asteen tai kaksi viileämmäksi, sillä se lämpenee nopeasti tarjoiltaessa.

Viileässä viinissä hapokkuus ja terävyys korostuvat. Viilentämällä latteasta viinistä saadaan jäntevämpi. Lämpötilan noustessa punaviinin parkkihapot pehmenevät, mutta viinin alkoholi korostuu.

Paras tapa on siis säilöä viinit 15 asteen lämpöisinä ja sitten viilentää, temperoida, viini tarjoilulämpötilaan. Keinoja viinin viilentämiseen on monia. Kylmä vesi ja jääpalat ovat tehokkaita, jääkaappikin käy.

Tässä vielä viinien tarjoilulämpötilat:

Kuohuviinit 5-10

Useimmat valkoviinit 10-12

Täyteläiset ja kuivat valkoviinit 12-16

Roseviinit 10-12

Kevyet hedelmäiset punaviinit 12-16

Keskitäyteläiset punaviinit 14-17

Täyteläiset punaviinit 15-18

Tallenna

Tallenna

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me