Travaglini Gattinara

Tämä blogi osallistuu viinibloggaajien yhteiseen projektiin. Valitsimme yhden viinin, Travaglini Gattinara 2011, jonka kaikki maistavat ja kirjoittavat oman arvionsa blogiin.

Gattinara

Travaglini 2Gattinara on pieni, mutta historiallisesti merkittävä alue luoteis-Piemontessa Italiassa. Rypälelajikkeena on Nebbiolo ja vuonna 2011 alue kattoi 95 hehtaaria. Korkeimman laatuluokituksen eli DOCG statuksen alue sai vuonna 1990. Mutta alue oli tunnettu jo 1500- ja 1600-luvulla ja paljon kuuluisampi kuin Barolo tai Barbaresco. Viinit kypsytetään suurissa tammisäiliöissä vähintään 35 kuukauden ajan ja lopputuloksena on Baroloa kevyempi, hapokkaampi ja aromaattisempi viini, joka kestää hyvin pitkän kypsytyksen. Olen päässyt maistamaan Travaglinin yli 40 vuotta vanhoja viinejä, jotka ovat yhä olleet hyvässä kunnossa.

Travaglini Gattinara 2011

Travaglini 1Ulkonäkö: Väri on keskisyvä rubiininpunainen.

Tuoksu: Tuoksu on melko runsas ja siitä voi löytää tyypillistä hapankirsikkaa ja hyvinkin kehittyineitä aromeja, rusinaa ja nahkaa. Tammikypsytyksestä löytyy merkkejä paahteisuutena, muistuttaa tummaa suklaata. Toisaalta viinistä löytyy myös kepeyttä ja kukkaisuutta. Tuoksu on monivivahteinen ja houkutteleva.

Maku: Kuiva, korkea hapokkuus, voimakkaat kypsät hieman karheat tanniinit, keskitäyteläinen, kohtalaisesti alkoholia ja makua. Mausta löytyy samat aromit kuin tuoksusta ja maku jatkuu pitkään.

Arvio: Erittäin hyvä. Hapokkuus antaa viinille hyvän ryhdin ja tanniinit antavat viinille kivasti särmää. Aromit eivät ole kovinkaan voimakkaita vaan melko hienostuneet ja hyvin monivivahteiset – hapankirsikkaa, nahkaa, suklaata ja kukkia. Maku jatkuu tasapainoisena hyvinkin pitkään. Hyvä hinta/laatu-suhde. Viinin hinta Alkossa on 23,99 € ja ainakin tämä ostamani pullo oli pakattu puulaatikkoon.

Viini on mielestäni ja valmis juotavaksi, varsinkin ruoan kanssa nautittuna. Tanniinisuuden ja hapokkuuden ansiosta viiniä voi kypsyttää rauhassa vielä useita vuosia.

Muita osallistuvia viiniblogeja ovat: