Viinimaku

Jokaisen viininystävän on hyvä tunnistaa oma viinimakunsa ja tiedostaa, että eri ihmiset aistivat ja kokevat makuja eri tavalla. Siihen vaikuttavat henkilön omat fyysiset ominaisuudet kuten aistiherkkyys, sekä psyykkiset ominaisuudet kuten henkilön mieltymykset, asenteet viinejä kohtaan ja aiemmat kokemukset. Jokaisen viininjuojan on hyvä tiedostaa oma viinimakunsa. Sommelierien, tarjoilijoiden ja viinimyyjien tulisi myös oppia tunnistamaan asiakkaan viinimaku, voidakseen suositella hänelle parhaiten sopivia viinejä.

Jos et ole vielä tehnyt testiä, löydät sen täältä: Testaa Viinimakusi

Alla esitellyt makutyypit on luokitellut Tim Hanni MW ja englanniksi näistä kutsutaan nimitystä Vinotype.

Suluissa on alkuperäiset englantilaiset nimet.

MAKEA (sweet)

Olet aistiyliherkkyytesi suhteen asteikon yläpäässä, ja sinulla on taipumus olla hyvin tarkkaan valikoiva viinien ja monien muiden asioiden suhteen – kuten liinavaatteiden ja vaatteiden kankaan koostumuksen suhteen. Useimmat piirteistäsi ja ominaisuuksistasi ovat yhteisiä PEHMEÄN viinimaun kanssa, mutta MAKEA viinimaku määritellään yksinkertaisesti siten, että pidät makeista viineistä – päivästä toiseen ja minkä tahansa ruoan kanssa tahansa. Siinä missä kevyet, hennot viinit ovat mielestäsi erittäin maukkaita, voimakkaat alkoholipitoisemmat viinit saattavat maistua mielestäsi aivan liian vahvoilta tai katkerilta.

Viinimieltymyksesi suuntautuvat herkempiin tyyleihin, matalamman alkoholipitoisuuden viineihin ja punaviinien on oltava erityisen täyteläisiä ja pehmeitä. Makeat viinimaut rakastavat monia makeita ns. jälkiruokaviinejä, puolikuivia ja puolimakeita saksalaisia viinejä kuten Rieslingiä, Sangriaa, White Zinfandelia.

Alkon valikoimasta kannattaa kokeilla valkoviinejä Lempeä & Makeahko, punaviinejä Pehmeä & hedelmäinen, ja kuohuviinejä Lempeä & makeahko makutyypeistä.

Muita ominaisuuksia: Jos kahvia ylipäätään nautitaan, niin se juodaan maidon tai kerman ja runsaan sokerin kanssa peittämään kahvin katkeruutta. MAKEAn viinimaun omaavat ovat usein erittäin herkkiä valolle, äänelle, kosketukselle ja hajuille. On hyvin todennäköistä, että leikkaat vaatteistasi häiritsevältä tuntuvat pesuohjeet pois ja sinulla voi olla todella vaikeaa löytää oikeat lakanat ja/tai tyynyliinat. Termostaatti on harvoin oikea (liian kylmä). He ovat usein hyvin taiteellisia, taipuvaisia kaoottisuuteen ja hieman tarkkaavaisuushäiriöisiä.

21 % naisista ja 7 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.

PEHMEÄ (hypersensitive)

Aistiherkkyytesi on asteikon yläpäässä. Yleisesti ottaen olet yleensä tarkkaan valikoiva – osa sinusta ei halua poiketa liian kauas viineistä, joista tiedät pitäväsi, ja seikkailunhaluisempi osa sinusta rakastaa tutkia ja löytää kaikenlaisia uusia viinejä, mutta sinulla on hyvin selkeät mieltymysparametrit.

Sinulla on samoja ominaisuuksia kuin MAKEAlla viinimaulla. Suurin ero on se, että PEHMEÄ viinimaku suosii kuivempia viinejä. Pieni makeus valkoviinissä on tervetullutta tasapainottamaan hapokkuutta. Parhaiten maistuvat puolikuivat Rieslingit (12–25 g/l jäännössokeria) ja hedelmäiset Pinot Grigiot ja Chardonnayt. Suosikkipunaviinit ovat usein kevyitä tai keskitäyteläisiä ja hyvin tasapainoisia ja pehmeitä ilman voimakkaita tanniineja tai runsasta tammen käyttöä.

Alkon valikoimasta kannattaa kokeilla valkoviinejä Pehmeä & kepeä, punaviinejä Marjaisa ja raikas ja kuohuviinejä Pehmeä & kepeä makutyypeistä.

Muita ominaisuuksia: On hyvin todennäköistä, että leikkaat vaatteistasi häiritsevältä tuntuvat pesuohjeet pois ja sinulla voi olla todella vaikeaa löytää oikeat lakanat ja/tai tyynyliinat. Toiset ihmiset laittavat television tai stereot liian kovalle, ja termostaatti on lähes koskaan oikein. Olet myös melko todennäköisesti teen ystävä. Todennäköisesti urheilit yksin, mutta jos olit joukkueessa, olit usein kapteeni tai johtaja.

Tämä on yleisin ryhmä. 38 % naisista ja 36 % miehistä kuuluu tähän ryhmään.

TASAINEN (sensitive)

Aistiherkkyytesi on keskitasoa. Tämä tarkoittaa, että kuulut suurimpaan segmenttiin ja nautit todennäköisemmin laajimmasta valikoimasta ja monipuolisimmista viinityyleistä, kuivista valkoviineistä ja kuohuviineistä aina täyteläisiin punaviineihin. Sinulla on korkein taipuisuus viinin maun suhteen, mikä tarkoittaa, että olet joustava, sopeutumiskykyinen, seikkailunhaluinen ja mestari löytämään ”oikean” viinin juuri siihen hetkeen.

TASAISET maistajat pystyvät havaitsemaan suhteellisen pieniä eroja tai muutoksia makeudessa, lämpötilassa tai tuntoaistimuksissa, mutta ne myös sopeutuvat muutoksiin hieman joustavammin. He kuuluvat seikkailunhaluisimpiin viinin ystäviin ja ovat avoimia kaikenlaisille mauille ja viinityyleille kevyistä voimakkaisiin, ei kuitenkaan liian tammisiin tai tanniinisiin. Niihin he kyllästyvät nopeasti. Viinin tärkeimmät ominaisuudet ovat tasapaino ja monivivahteisuus.

Alkon valikoimasta kannattaa kokeilla valkoviinejä Pirteä & hedelmäinen, ja Vivahteikas & ryhdikäs, punaviinejä Vivahteikas ja kehittynyt, Roteva & voimakas ja kuohuviinejä Pirteä & hedelmäinen, Vivahteikas & ryhdikäs sekä Runsas & paahteinen makutyypeistä.

Muita ominaisuuksia: Sinulla on taipumus olla elämässäsi vapaamielisempi ja vähemmän jäykkä. Menet todennäköisemmin virran mukana. Liike-elämässä ja perhesuhteissa sinulla on taipumus olla maltillinen, ja saatat kamppailla suurten päätösten tekemisen kanssa. Kun taas PEHMEÄT ja MAKEAT viinimaut viihtyvät empaattisen kaaoksen maailmassa ja VOIMAKKAAT viinimaut tarkastelevat maailmaa lineaarisesti ja mustavalkoisesti, sinä saatat nähdä asioiden molemmat puolet ja omaksua ympäristösi ja kokonaiskuvan.

25 % miehistä ja 25 % naisista kuuluu tähän ryhmään.

VOIMAKAS (tolerant)

Intensiivisyys on pelin nimi ja mitä suurempi, sitä parempi. Haluat rakastamaasi viiniä tilanteesta riippumatta, myös ruoan kanssa, olipa se sitten mereneläviä, pihvejä tai salaattia. Kunhan se on punaista.

Kaipaat intensiivisyyttä ja paljon makua etkä voi oikein ymmärtää, miten muut ihmiset juovat ”nössöjä” viinejä tai maitokahveja. Muut ihmiset valittavat usein, että laitat television tai stereot liian kovalle, ja riitelevät kanssasi termostaatin asetuksista – haluat, että se on aivan liian kylmä. Viinimieltymyksesi viittaavat erityisesti täyteläisiin punaviineihin sekä hyvin voimakkaan makuisiin valkoviineihin.

Parhaiten maistuu tuhti punaviini kuten Cabernet Sauvignon, Syrah ja Merlot, tai mahdollisesti myös runsaampi Pinot Noir. Valkoviineistä parhaiten maistuu tamminen täyteläinen Chardonnay tai Viognier tai joku muu vastaava. Alkoholi ja tanniini eivät häiritse makua.

Alkon valikoimasta kannattaa kokeilla valkoviinejä Runsas & paahteinen, punaviinejä Mehevä & hilloinen, Roteva & voimakas ja kuohuviinejä Vivahteikas & ryhdikäs sekä Runsas & paahteinen makutyypeistä.

Muita ominaisuuksia: VOIMAKKAAN viinimaun omaavat ovat yleensä päättäväisiä ja suoraviivaisia ajattelijoita. Enemmän, isompi ja nopeampi on yleensä yhtä kuin parempi. Heille maistuvat myös konjakit ja skottiviskit, sikarit ja vahva tumma kahvi.

32 % miehistä ja 16 % naisista kuuluu tähän ryhmään.

Ilmoita viinimakusi ja liity fokusryhmään

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me