Sokkotasting 26.9.2014

Viiniklubin syyskuun teemana oli sokkotasting. Jokainen toi mukanaan pullon viiniä ja muut yrittivät arvata mitä viiniä lasissa oli. Tehtävänä oli tunnistaa rypälelajike, alkuperämaa ja alue, sekä vuosikerta, vaikkei pisteitä kukaan laskenutkaan.

Teoriassa viinin tunnistaminen ei ole vaikeaa. Jo pelkän värin perusteella voidaan alkaa karsimaan pois sopimattomia vaihtoehtoja. Valkoviinit ovat helpommin tunnistettavia tuoksun perusteella. Eri rypälelajikkeilta löytyy tunnistusta helpottavia ominaistuoksuja. Punaviineissä tunnistamista vaikeuttaa tammikypsytyksen tuoma aromi, joka peittää rypäleen omia aromeja alleen. Maun perusteella voidaan todeta onko viinissä viileän ilmaston hapokkuutta vai lämpimämmän ilmaston kypsempää hedelmäisyyttä ja korkeampaa alkoholipitoisuutta. Viinin värin ja aromin ja maun kypsyyden perusteella pystyy päättelemään minkä ikäistä viini on.

 

Sokko1

Käytännössä se ei niin helppoa olekaan, varsinkin kun viinit saattoivat tulla mistä tahansa ja rypälelajikkeita on tuhansia. Ainoa rajoittava kriteeri viinille oli vähintään 20€ hinta. Viinin arvioinnissa ja tunnistamisessa ensivaikutelmalla on todella suuri merkitys. Kun luulet tunnistavasi jonkun viinin, löydät sen maussa ja tuoksussa päätöstä tukevia ominaisuuksia. Vaikka viinin maku ei täysin vastaisikaan tunnistamasi viinin ominaisuuksia, on hyvin vaikea pyyhkäistä sitä pois mielestä ja aloittaa arviointia ja tunnistamista täysin puhtaalta pöydältä. Yhdestä viinistä olin löytävinäni hentoa petrolisuutta, mineraaleja ja kypsää keltaista hedelmää. Olin heti mielessäni sijoittanut viinin Alsaceen etten löytänyt viinin vehreitä aromeja ennen kuin muut alkoivat veikkaamaan viiniä Sauvignon Blanciksi. Puolustukseksi voin todeta, että nämä aromit kehittyivät lasiin vasta myöhemmin ja toisaalta veikkaus ei mennyt kuin 500 km pieleen. Oikeasta maasta tuli kuitenkin yksi piste.

 

Illan oikea rivi:

  • Torello Mata 2008, Cava (Macabeo, Parellada, Xarel-lo), Espanja, Penedes
  • Joseph Mellot 2001, Sancerre (Sauvignon Blanc), Ranska, Loire
  • Jamek 2011, (Grüner Veltliner), Itävalta, Wachau
  • Terra Minei 2013, (Treixadura), Espanja, Ribeiro
  • Quivira 2013, (Sauvignon Blanc), USA, Sonoma Valley
  • Grand Cru Hengst Riesling 2008, (Riesling), Ranska, Alsace
  • A Kira 2009, (Blaufränkish), Itävalta, Mittelburgenland
  • Naoussa Grande Reserve Boutari 2008, (Xinomavro), Kreikka
  • Andrea Oberto Langhe Nebbiolo 2012, (Nebbiolo), Italia, Piemonte
  • Tarlasco 2010 Barbaresco, (Nebbiolo), Italia, Piemonte
  • Marques de Caceres Reserva 2009, (Tempranillo, Garnacha, Graciano), Espanja, Rioja
  • Tiempo Briego 2011, (Tempranillo), Espanja, Ribeira del Duero
  • Cipressi Della Court Barbera d’Asti Superiore 2009, (Barbera), Italia, Piemonte
  • Pasaeli 2008, (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot), Turkki
  • Nipozzano 2010, (Sangiovese, Malvasia Nera, Colorino, Merlot, Cabernet Sauvignon), Italia, Toscana

Lihavoituna illan viisi parasta viiniä. Suluissa rypälelajikkeet.

 

Sokko2

 

Ensimmäistä viiniä monet, minä mukaan lukien, veikkasivat samppanjaksi, mutta se osoittautuikin Torello Matan Cavaksi. Tuottaja lukeutuu yhdeksi suosikikseni cava-tuottajista, eikä turhaan. Elegantin hedelmäinen ja hennon paahteinen maku sopii hyvin suuhuni.

Illan parhaaksi viiniksi äänestettiin Grand Cru Riesling Alsacesta. Se oli myös illan helpoimmin tunnistettavissa ollut viini, vaikka sijoitinkin sen Saksan puolelle rajaa.

Useampi punaviini osoittautui Piemontelaiseksi. Nämä olivatkin illan suosikkejani. Omissa arvauksissa viinit sijoittuivat Toscanan Brunellosta aina Veneton Ripassoon, mutta oikeassa maassa sentään oltiin. Kreikkalaista ja turkkilaista punaviiniä kukaan tuskin edes oletti tunnistavansa. Kreikka sai illan positiivisimman yllättäjän palkinnon. Kukaan ei tunnistanut myöskään luoteis-espanjalaista Treixaduraa Ribeiron alueelta. Itse olin juuri silloin Piemontessa kun ei olisi pitänyt.

Loppupäässä maistelua siirryttiin tuhdimpiin punaviineihin ja niissä runsas tammisuus vaikeutti tunnistamista. Myös keskittyminen ja makuaisti alkoivat herpaantua kymmenen viinin jälkeen.

Sokkona maistelu herättää paljon enemmän keskustelua kuin perinteinen viinin esittely ja maistaminen siihen perään. Vaikka harvemmin vastaukset osuivat oikeaan, niin melko hyvin olin kuitenkin kartalla viinien suhteen. (Kiitos myös Facebookille – tiesin missä päin maailmaa osa viiniklubilaisista oli matkustellut.) Viimeistään siinä vaiheessa tunnistaminen helpottui kun porukalla aloimme viinistä keskustelemaan ja antamaan omia veikkauksia. Joku toinen saattaa osata pukea sanoiksi juuri sen ratkaisevan aromin, mitä olit viinissä hakemassa. Viinin maistattajan pienellä johdatuksella pääsimme hyvinkin tarkkoihin tuloksiin ja analyyseihin. Ilta oli todella hauska ja samalla myös opettavainen.

 

Sokko3

 

Wineserver Viiniklubin toimintaan pääset mukaan tilaamalla uutiskirjeen. Tulevia tapahtumiamme löydät myös ajankohtaista sivultamme, josta löytyy myös ohjeet miten voit rekisteröityä jäseneksi. Kaikki ovat tervetulleita mukaan – tarvitaan vain kiinnostusta viineihin ja sopivan rentoa asennetta, niin sovit joukkoomme loistavasti.

Paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa ja kuvia tapahtumista löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Muut yhteydenotot ja tarjouspyynnöt yksityistilaisuuksille: info@wineserver.fi.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me