Viinin aromit 1 / Sauvignon Blanc 29.8.2012

Tällä kertaa vuorossa oli hieman teknisempi tilaisuus kun olimme saaneet vierailevaksi luennoitsijaksi kemian tohtori Jari Tuomisen Kenzen Oy:sta. Aiheena oli viinin aromi  ja keskityimme Sauvignon Blanc lajikkeeseen. Alkuun kävimme läpi miten ihminen ylipäätänsä aistii tuoksuja ja miten aromit vaikuttavat muun muassa tunnetiloihin.

Sauvignon Blanc aromit

Luennon lomassa kiersi erilaisia tuoksuja, joita yritimme ensin tunnistaa sokkona ja sen jälkeen neljästä annetusta vaihtoehdosta. Osa oli helposti tunnistettavissa kun osaa taas ei osannut valita edes annetuista vaihtoehdoista. Jos aivoista ei löydy muistijälkeä kyseiselle aromille, ei sitä myöskään voi tunnistaa. Uusille aromeille täytyy siis ensin luoda muistijälki, ennen kuin sen voi jatkossa tunnistaa. Tämä vaatii vähän enemmän toistoja eikä niitä vielä yhden illan aikana opi. Mutta kymmenen kerran jälkeen pitäisi kyseisen aromin pystyä tunnistamaan.

Illan teemana oli Sauvignon Blanc viinin aromit. Viinistä pystytään erottamaan tietyt molekyylit, jotka antavat viineille ainutlaatuiset aromit. Joitain samoja molekyylejä löytyy kaikista viineistä, onhan ne kaikki viinirypäleistä lähtöisin, mutta tietyt tunnistetuoksut löytyvät vain tästä lajikkeesta. Tutustuimme kymmeneen Sauvignon Blancille ominaiseen tunnistetuoksuun ja sen jälkeen yritimme löytää näitä samoja aromeja viineistä. Maisteltavana oli neljä erilaista Sauvignon Blancia eri maanosista: Uudesta Seelannista, Ranskasta, Chilestä sekä Etelä-Afrikasta.

Maistetut viinit:

  • Wither Hills Wairau Sauvignon Blanc, Uusi Seelanti
  • Ampelidae Marigny Neuf Sauvignon Blanc, Ranska
  • Cono Sur Organic Sauvignon Blanc, Chile
  • Boschendal Pavillon Sauvignon Blanc, Etelä-Afrikka

Ilta oli erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen ja seuraavaa tilaisuutta, jatkokurssia, suunnittelemme jo loppuvuodelle. Aiheena tulee olemaan joku punaisista lajikkeista esim. Syrah. Sauvignon Blanc tilaisuus voidaan järjestää uudestaan, jos halukkaita ilmoittautuu riittävästi. Ja myös yksityistilaisuudet tästä aiheesta ovat mahdollisia.

Viiniklubi

Wineserver Viiniklubin toimintaan pääset mukaan tilaamalla uutiskirjeenUsein tilaisuudet täyttyvät jo postituslistalaisista ennen kuin tilaisuudet ehditään päivittää nettisivuille. Kaikki ovat tervetulleita mukaan – tarvitaan vain kiinnostusta viineihin ja sopivan rentoa asennetta, niin sovit joukkoomme loistavasti.

Paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa ja kuvia tapahtumista löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Muut yhteydenotot ja tarjouspyynnöt yksityistilaisuuksille: info@wineserver.fi.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me