Uusi viinivuosi lähti oikein vauhdilla käyntiin vaikka alku näyttikin hiljaiselta.

Vuoden ensimmäisenä tastinginä oli Shiraz/Syrah puolisokkotasting. Mielenkiintoinen ja herkullinen rypäle on kovasti haastamassa Cabernet Sauvignon suosikkirypäleen asemaa maailmalla. Tämä Rhonen rypäle löysi ensin tiensä Australiaan, jonka viineistä voi maistaa auringonpaisteen ja lämmön, ja sittemmin muihinkin viinimaihin. Mielenkiintoista oli pohtia mihin maahan mikäkin viini kuuluu. Ja vaikka päätelmissä vain yksi osui oikeaan, oli kiva huomata välillä olevan oikeilla jäljillä, ja myös positiivisesti yllättyä joidenkin maiden esim. Etelä-Afrikan ja Portugalin potentiaaliin.

Portugalin viineihin pääsin tutustumaan enemmänkin yhdessä Viinitkotiin.com verkkokaupan kanssa viiniklubilleni järjestämässä tasting tilaisuudessa.  Portugalista tarjolla oli vinho verdeä sekä kahta punaviiniä. Sekä pääsin taas maistelemaan lisää Etelä-Afrikkalaisia Shiraz viinejä. Tilaisuudesta voit lukea enemmän täältä.

viinitkotiin448x336viinitkotiinviinit448x336

Seuraavaksi Montanan viinintekijä Patric Materman Uudesta-Seelannista oli viinikellarilla esittelemässä Pinot Noir viinejään. Montana on Uuden-Seelannin suurin viinintuottaja. Puolet tuotannosta kulutetaan kotimaassa ja loput viedään ulkomaille. Tärkeimmät vientimaat ovat Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Australia. Tuotannosta n. 75% on Sauvignon Blancia ja loput 25% Pinot Noiria. Toki muitakin lajikkeita tuotetaan, mutta ilmasto ja olosuhteet näyttäisi sopivan parhaiten näille lajikkeille. Pitkiä viininvalmistusperinteitä maassa ei vielä ole. Viime vuonna Montana juhli kun viinitalolla tuli 30v. kuluneeksi heidän ensimmäisestä (Sauvignon Blanc) viinistä.

Muutaman Alkon myyntiin tulevan Montana Pinot Noirin lisäksi pääsimme maistamaan heidän Terroir viinejä: Forgotten Valley ja Gabriel’s Gully. Montanan Pinot Noir viinit ovat pehmeitä, silkkisiä, kevyitä, helposti juotavia, ja niissä on miedot tanniinit. Eri alueilla tuotetuissa viineissä on sitten pieniä vivahde eroja. Näistä oma suosikkini oli Forgotten Valley. Saa nähdä päätyykö se koskaan Suomeen asti myyntiin.

Vaikka Pinot Noir rypäle ei tällä hetkellä olekaan minun suosikkini, niin yritän pitää mieleni avoinna ja odottelen makupalettini kehittymistä. Pidän viineistä, jotka pelkältäänkin maistuvat hyviltä, ja Pinot Noirin vähäntanniinisuus ja elegantti luonne sopii siihen hyvin.

Sexy winesChampagne

Kuun lopulla oli vielä Viinitkotiin.com verkkokaupan Grand Opening tilaisuus, jossa pääsi tutustumaan heidän koko valikoimaansa, johon tällä hetkellä kuuluu yli kahdenkymmenen viinin lisäksi myös port viiniä sekä brandya. Itse lähinnä keskityin heidän Portugalilaisiin uutuuksiin, joita viinintekijä David Booth oli itse paikalla esittelemässä. Hänellä on erittäin hyvä Fita Preta punaviini sekä Sexy valikoimaan kuuluvat valko- puna- sekä roseviini.

Tammikuussa tuli siis maisteltua lukuisia hyviä viinejä eikä voi muuta kuin toivoa, että helmikuussa sama tahti jatkuu.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me