Useimmiten viiniä nautitaan ruoan yhteydessä. Ja hyvä viini voi tuoda eleganssia yksinkertaiseenkin ateriaan. Viiniä ja ruokaa voi yhdistellä monilla eri tavoin ja oman maun mukaan. Syö mistä pidät ja juo mistä pidät. Viinin ja ruoan yhdistäminen pohjautuu perusmakujen tasapainoon ja aromien yhdenmukaisuuteen. Hahmota annoksen dominoiva maku ja valitse viini sen mukaan. Ruoan raskaus, lämpötila ja mausteisuus vaikuttavat myös. Tähän olen koonnut joitakin viinin makuun vaikuttavia asioita, jotka auttavat sinua alkuun. Alhaalta löydät myös omia lempiruokiani.
Viinin ja ruoan yhdistäminen tuottaa monille ongelmia, mutta useimmat viinit sopivat todella hyvin ruoan kanssa. Vain harvoissa tapauksissa viinin ja ruoan yhdistelmä tuottaa epämiellyttäviä aistimuksia. Korkea alkoholipitoisuus korostaa liikaa mausteisen ruoan mausteisuutta, kun taas ruoan makeus korostaa viinin happamuutta. Muut yhdistelmät ovat usein neutraaleja, raikkaita, harmonisia, ja joskus todella herkullisia. Viiniharrastajat etsivätkin yhdistelmiä, joissa ruoan ja viinin yhdistelmä on enemmän kuin viini ja ruoka pelkältään. Ja usein jo pelkkä aterian ja siihen sopivan viinin suunnitteleminen ja hankkiminen tuottaa suurta mielihyvää.
Tasapainoinen viini maistuu hyvältä myös pelkältään. Mutta jos viini on esimerkiksi liian tanniininen, siihen tarvitaan sopivaa ruokaa luomaan tasapainoisen harmonisen kokonaisuuden. Ruoan raaka-aineen lisäksi tulee ottaa huomioon valmistustapa, mausteet, kastikkeet ja lisukkeet. Useat viinin ja ruoan klassiset yhdistelmät ovat melko neutraaleja ja peräisin pikemminkin tottumuksista erilaisissa kulttuureissa, sekä viinin saatavuudesta ja hinnasta.
Helpoin nyrkkisääntö on nauttia viiniä joka vastaa ruoan laatua, maun voimakkuutta, tilannetta ja omaa mielentilaa. Juhlallisiin tilanteisiin sopivat arvokkaammat viinit. Tosin viinin korkeampi hinta ei aina tarkoita korkeampaa laatua.
Ruoan ominaisuus – Sopiva viini
kevyt – kevyt
raskas – täyteläinen
kylmä – kevyt, viilennetty
tulinen – puolikuiva, hedelmäinen, vähähappoinen (lämpimät ilmastoalueet / Gewürztraminer)
makea – hedelmäinen / makea viini, makeus ruoassa kuivattaa viiniä tehden siitä hapokkaampaa
hapokas – hapokas viini (viileät ilmastoalueet), hapokkuus ruoassa latistaa viiniä
karvas – täyteläinen vähätanniininen viini (Merlot, Zinfandel, Grenache), hapokkaat suolaiset maut pehmentävät karvautta (suola / balsamico)
rasvainen – täyteläinen
Valmistustapa – Sopiva viini
paistettu – tammikypsytetty
uunikypsennetty, haudutettu – kevyt, hapokas
grillattu, savustettu – hedelmäinen, hapokas, vähätanniininen
paneroitu – hedelmäinen tamminen valkoviini, kevyehkö keskitäyteläinen punaviini
verinen pihvi – tanniininen punaviini, tamminen valkoviini
medium pihvi – hedelmäinen punaviini, tamminen valkoviini
kypsä pihvi – hedelmäinen viini, ei tanniineja
Kastikkeet ja lisukkeet – Sopiva viini
tumma kastike – hedelmäinen punaviini, täyteläinen tamminen valkoviini
vaalea kastike – hapokas
kermakastike – hedelmäinen tanniininen punaviini, täyteläinen hedelmäinen tamminen valkoviini
hedelmäinen kastike – hedelmäinen
maustevoi – hapokas hedelmäinen
voimakkaat mausteet – hedelmäinen, aromikas, vältä tanniineja ja happoa
hapanimelä – hedelmäinen
majoneesi / hapanmaito – hapokas, ei runsaasti hedelmäisyyttä
peruna, riisi, pasta – hedelmäinen
kasvikset – hapokas
juurekset – hedelmäinen
juustogratiini – hapokas ja hedelmäinen
Juustot – Sopiva viini
tuorejuusto – raikas, hapokas, kevyt valkoviini, kuohuviini
valkohomejuusto – keskivoimakas kuohu- valko- roséviini, hedelmäinen punaviini
sinihomejuusto – makea valkoviini, pehmeä hedelmäinen punaviini
vuohenjuusto – voimakkaampi kuin tuorejuustoissa, Sauvignon Blanc
Munster – hedelmäinen, runsas alkoholi, aromikas
puolipehmeä (Edam ym.) – kevyehkö vähätanniininen punaviini, keskitäyteläinen, hedelmäinen, hapokas valkoviini
kova (Manchego, Gouda, Parmesan) – täyteläinen punaviini, makea valkoviini
Juustotarjotin
Juustotarjottimelle kannattaa valita eri eläinten maidoista valmistettuja juustoja: lehmä, lammas, vuohi, vesipuhveli. Juustot otetaan esiin huoneen lämpöön 1-2 tuntia aikaisemmin ja peitetään kelmulla. Juustojen kanssa tarjotaan vaaleaa leipää, pähkinäleipää tai keksejä. Viinirypäleet tai omena eivät todellakaan sovi viinien kanssa, vaan mieluummin juustotarjottimelle kannattaa laittaa viikunaa, päärynää, varsiselleriä, retiisiä, saksanpähkinöitä, cashew pähkinöitä, hunajamelonia, oliiveja ja hilloja. Varsinkin sellaisia hilloja jotka sopivat viinin aromimaailmaan. Juustojen lisäksi nykyään Ranskassa on tapana tarjoilla lehtisalaattia oliiviöljyllä ja pinjansiemenillä.
Punaviini oikeastaan sopii melko huonosti juustojen kanssa. Punaviinit helposti maistuvat karheilta ja metallisilta juuston kanssa. Oikeastaan vain kovat juustot sopivat hyvin punaviinin kanssa. Vuohenjuustot maistuvat valkoviinien kanssa, etenkin Sauvignon Blancin kanssa. Parhaimmat yhdistelmät löytyvät kuitenkin makeista viineistä.
Muuta
Jäätelöt, sorbetit ja tumma suklaa ovat hankalia yhdistettäviä
Hapokkuus ja suolaisuus tekevät viinistä pehmeämmän, makeamman, ja latteamman.
Makeus ruoassa muuttaa viinin agressiivisemmaksi, terävämmäsi ja kovemmaksi.
Karvaus ja makeus lisäävät viinin karvautta, sen sijaan hapokkuus ja suolaisuus vähentävät.
Makeus peittää hapokkuutta ja hapokkuus makeutta.
Jos haluat korostaa ruoan hienovaraisia elementtejä, valitse suhteellisen yksinkertainen viini.
Jos haluat korostaa monivivahteista ja herkkää viiniä, valitse suhteellisen yksinkertainen ruoka.
Umami – korostaa voimakkuuta ja tanniineja, on pikäkestoinen ja aiheuttaa viinissä metallisen jälkimaun, pehmentävänä makuna toimii rasvaisuus, suolaisuus ja hapokkuus. Umamia esiintyy valkuaisainepioisissa ruoissa (glutamaatti); äyriäiset, kastikkeet, rasvaiset kalat, lihat tomaatit, sienet, juustot
Hankalia yhdistettäviä
Tuoreet hedelmät ja kasvikset, parsa, artisokka, etikka, karpalosose, maapähkinät (muut pähkinät ok), suklaa, kananmuna (löysä keltuainen), liika valkosipuli, keitot, wasabi, tuliset mausteet. Ne vaativat lisäkseen viinin makua tukevia raaka-aineita.
Omia suosikkejani
Aperitiiveja
Samppanja ja kuohuviini, Fino tai Manzanilla sherry, Riesling, Vouvrayn kuiva valkoviini, Alsacen Pinot Blanc, Albariño, Sauvignon Blanc.
Salaatit
Pirteät valkoviinit, kevyet hedelmäiset punaviinit, kuiva roseviini.
Täytetyt paprikat
Edullinen karheahko punaviini: Espanja, Italia, Etelä-Ranska, Merlot Chilestä.
Caesar salaatti
Kohtuullisen tamminen Chardonnay esim. Kaliforniasta
Täytetyt ja paistetut sienet
Chablis, muu tammeton Chardonnay, Beaujolais, Merlot Chilestä tai Kaliforniasta.
Sushi
Samppanja, Uuden Maailman kouhuviini, Saksalainen tai Australialainen riesling, Etelä-Ranskan tai Chilen Sauvignon Blanc. Varovasti Wasabin kanssa, se on myrkkyä viinille!
Savulohi
Samppanja, Chardonnay Kaliforniasta, Chablis.
Graavilohi
Chenin Blanc, Vouvrayn valkoviini (puolikuiva tai kuiva). Uuden Maailman Chenin on liian hedelmäistä. Myös Saksalainen Kabinett tai Spätlese Riesling sopivat.
Grillattu Tonnikala
Pehmeähkö punaviini esim. Côtes du Rhone, edullinen Merlot, tai Uuden Maailman Pinot Noir.
Paistettu Kana
Melkein mikä viini tahansa käy kunhan se ei ole liian tammista tai tanniinista. Australialainen Semillon.
Paistettu sianliha
Keskivahvat hedelmäiset punaviinit: Beaujolais, Uuden Maailman Pinot Noir, Shiraz, Pohjois-Rhonen punaviini. Hedelmien kanssa tarjoiltuna sopii paremmin valkoviini: Vouvray, Viognier, Australialainen Semillon tai Verdelho.
Kalat
Kevyemmille valkoviini, runsaammille punaviini.
Kinkku ja pekoni
Hedelmäinen ja keskitäyteläinen.
Lammas
Bordeaux’n ja Riojan punaviinit, Supertoscanalaiset.
Naudanliha
Luja, kuiva punaviini, jossa jonkin verran tanniineja esim. Ribera del Duero, Priorato, Australialainen Shiraz, Argentiinalainen Malbec.