Viini & Ruoka messut 22-25.10.2009

Viinimessujen antia

Perjantaina oli tarkoitus käydä muutamalla luennolla ja keskustella tutuksi tulleiden maahantuojien kanssa, sekä luoda uusia suhteita. Nämä tavoitteet täyttyivät. Mika Vanne Winesenseltä esitteli Rhônen alueen viinejä. Sana, joka tuli useasti esille ja mielestänikin kuvaa hyvin näitä viinejä, on rustiikkinen. Viinit ovat karheita, paahteisia ja mausteisia. Oma suosikkini löytyikin hieman vanhemmasta vuosikerrasta ja hintaakin sille löytyi yli 50€. Luennon jälkeen kävin Rhonen osastolla maistamassa 1998 vuosikerran viiniä AC Cornasista, ja siitä pidin jo todella paljon.

Rhone wines

Seuraavaksi oli vuorossa luento juustojen ja viinien yhdistämisestä. Luennoitsijoina tomivat Valiolta Heikki Valtanen ja Viinilehdestä Antti Rinta-Huumo. Merkittävin esille tullut asia oli miten huonosti punaviini oikeastaan sopii juustojen kanssa. Punaviinit helposti maistuvat karheilta ja metallisilta juuston kanssa. Oikeastaan vain kovat juustot sopivat hyvin. Vuohenjuustot maistuvat valkoviinien kanssa, etenkin Sauvignon Blancin kanssa. Parhaimmat yhdistelmät löytyvät kuitenkin makeista viineistä.

Luennolla sai myös muutamia hyviä vinkkejä juustotarjotinta varten. Juustotarjottimelle kannattaa valita eri eläinten maidoista valmistettuja juustoja: lehmä, lammas, vuohi, vesipuhveli. Sellaisenkin tiedon opin, että Mozzarella valmistetaan vesipuhvelin maidosta. Juustot otetaan esiin huoneen lämpöön 1-2 tuntia aikaisemmin ja peitetään kelmulla. Juustojen kanssa tarjotaan vaaleaa leipää, pähkinäleipää tai keksejä. Viinirypäleet tai omena eivät todellakaan sovi viinien kanssa, vaan mieluummin juustotarjottimelle kannattaa laittaa viikunaa, päärynää, varsiselleriä, retiisiä, saksanpähkinöitä, cashew pähkinöitä, hunajamelonia, oliiveja ja hilloja. Varsinkin sellaisia hilloja jotka sopivat viinin aromimaailmaan. Juustojen lisäksi nykyään Ranskassa on tapana tarjoilla lehtisalaattia oliiviöljyllä ja pinjansiemenillä.

Juustoja ja viiniä messuilla

Viimeisenä olikin sitten vuorossa suklaan ja viinin yhdistäminen. Ensin maistettiin viiniä, sitten suklaata, uudestaan viiniä, ja taas suklaata. Mielenkiintoista oli huomata miten viinin ja suklaan maku muuttuvat joka kerta. Esimerkiksi maistoimme Fazerin Strawberry & Basil suklaata Torresin Santa Digna roseviinin kanssa. Viini on tuhti, täyteläinen ja siinä on tiivis hapokkuus. Suklaan jälkeen viinistä hapokkuus ja täyteläisyys katoavat ja puolukkainen maku korostuu. Suklaassa taas viinin jälkeen basilika maistuu vahvemmin ja mansikka muistuttaa enemmän metsämansikkaa tai mansikkamaitoa. Jos suklaassa on hapokkuutta, myös viiniltä vaaditaan hapokkuutta. Parhaiten sopivat viinit, joissa on yli 14% alkoholia, ei tammea, ja kypsät tanniinit. Geishan kanssa joimme makeaa muscatel viiniä ja yhdistelmä toimi oikein hyvin. Tähän aiheeseen joutuu ehkä perehtymään enemmän. Onneksi mukaan sai puolisen kiloa Fazerin hienoimpia suklaita.

Muutamia muitakin viinejä kävin maistelemassa. Itävallasta on tulossa tammikuussa Alkon hyllyille okein hyvä Steininger Riesling. Samppanjoista maistoin R de Ruinart Brutia. Lisäksi jo edellä mainittu 1998 Cornas punaviini ja Espanjalaisia punaviinejä. Näitä espanjalaisia Gigalesista kotoisin olevia Santa Rufina viinejä saatamme keväällä päästä maistelemaan enemmänkin omassa tastingissa. Mielellään maistelen myös Steiningerin viinejä.

Missään muualla en sitten ehtinytkään käydä. Sunnuntaina uudestaan kiertelemään ja maistelemaan.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me