Vylyan Pinot Noir 2009

Viinibloggaajien ja -kriitikoiden kirjoittamista viiniarvioista on käyty viime aikoina paljon keskustelua. Se oli yksi aiheista myös loppukesästä Tampereella järjestetyssä Wine Symposium tapahtumassa. Eli miten viineistä tulisi keskustella, jotta ne olisivat lukijan ymmärrettävissä ja hän saisi oikean kuvan kyseisestä viinistä.

Itse luen blogeja lähinnä niiden viihdearvon takia. Mutta aina välillä tarvetta on myös löytää tietoa kyseisen viinin valmistuksesta ja taustoista. Tällöin odotan tietojen pitävän paikkansa. Mielestäni on rikkautta, että viineistä kirjoitetaan monella eri tavalla. Mutta totta on, että lukijan voi olla hankalaa saada oikeaa tietoa viinin mausta. Onko tähän edes yhtä oikeaa vastausta?

Tämän blogikirjoituksen tarkoituksen on siis arvioida yksi viini ja vertailla viiniarviota muiden bloggaajien kanssa. Kirjoitimme kaikki arvion samasta viinistä ja kirjoitukset julkaistaan samalla hetkellä, eli etukäteen emme pääse vertailemaan toistemme arvioita.

Viiniksi valikoitui Vylyan Pinot Noir 2009 Unkarista. Hinta on 19,49 €. Viini on uutuus Alkossa ja todennäköisesti kukaan meistä ei ollut tätä aikaisemmin maistanut.

Alkon sivuilta löytyi melko tarkka selvitys viinin valmistuksesta ja kypsytyksestä: 5–7 päivän kylmämaseraatio, jota seurasi viinikäyminen kuorien kanssa 16–24 päivän ajan. Malolaktinen käyminen ennen kypsytystä. Kypsytys 12 kuukautta tammitynnyreissä, joista kolmasosa uusia. Lisäksi 24 kuukauden pullokypsytys.

 

2015-10-15 15.08.48

 

Viiniarvio:

Ulkonäkö: Kirkas, rubiininpunainen, keskisyvä väri. Reunalla väri taittuu tiilenpunaiseen, leveä vetinen rengas. Raskas viskositeetti – viiniä pyöräyttäessä lasissa jää lasiin paksut hitaasti valuvat kyyneleet. Ei sakkaa tai pirskahtelua.

Tuoksu: Tuoksu on puhdas, voimakas ja houkutteleva. Ensimmäisenä havaitsen melko paahteisen tammen ja savuisuuden jota seuraa kypsä hedelmä. Seuraavalla nuuhkaisulla alkaa löytymään kehittyneempiä aromeja – nahkaa, viikunaa, sekä yrttejä. Hedelmäisyyttä viinistä löytyy ja muistuttaa tummia ja punaisia marjoja.

Maku: Kuiva, runsas hapokkuus, kohtalainen viipyilevä tanniinisuus. Keskitäyteläinen, raikas ja hedelmäinen maku. Paljon punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa. Alkoholi tasapainossa hedelmäisyyden kanssa.

Ensimmäisellä maistelukerralla viini oli hyvinkin nuorekas ja haki vielä tasapainoa. Tuoksun perusteella odotin täyteläisempää ja runsaampaa viiniä. Maku olikin yllättävän hapokas ja kevyt. Tanniini hiipii salakavalasti ja jättää kuivattavan suuntuntuman.  Kokonaisuus oli kuitenkin tyylikäs ja miellyttävä ja viiniä juo mielellään useammankin lasillisen.

Maistoin ja arvioin viinin päivällä keskikokoisesta viinilasista ja myöhemmin illalla uudestaan isosta burgundi-lasista (Riedel-XL). Burgundi-lasissa viinin hapokkuus pehmeni huomattavasti ja muuttui tasapainoisemmaksi. Lasissa viini aukesi mukavasti ja viini olisikin päivällä kannattanut dekantoida edes hetkeksi ennen nauttimista ja panostaa oikeaan lasiin. Toinen maistelukerta sai minut todella pitämään tästä viinistä ja korjasin pisteitä ylöspäin.

Pisteet: 90

Hinta/laatu –suhde: Hyvä.

 

Muiden bloggaajien viiniarviot löytyvät täältä:

Pullon Henki : http://pullonhenki.blogspot.fi

Viinikartta: www.viinikartta.fi

Blanc de Blancs: http://www.blancdeblancs.fi/

Loppasuut: http://loppasuut.blogspot.fi/

Copatinto: http://www.copatinto.com

Viinihullun päiväkirja: http://viinihullu.blogspot.fi/

Rypäleistä viis!: http://ruoka.fi/blogit/rypaleista-viis/

 

Wineserverin viiniklubi järjestää viininmaisteluja ja viinimatkoja. Liity viiniklubin postituslistalle niin saat tietoa tulevista tapahtumista.

Tallenna

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me