Ritarihuoneella järjestetyn Alsace seminaarin yhteydessä oli myös enologi Thierry Fritschin pitämä koulutus Alsacen Grand Cru viineistä.

Alsace maaperä

Alsacen maaperä on muodostunut 50 miljoonaa vuotta sitten maan romahtaessa. Läntiselle reunalle on jäänyt Vosges vuoret ja idässä virtaa Rhein-joki. Näillä rinteillä esiintyy eri aikakausilta peräisin olevia maakerroksia pirstaleittain ja näistä parhaimmat maaperät ovat saaneet Grand Cru luokituksen. Grand Cru alueita Alsacesta löytyy 51 ja nämä tarhat tuottavat 4 % alueen viineistä. Sallittuja rypälelajikkeita ovat Riesling, Muscat, Pinot Gris ja Gewurztraminer. Sopivin lajike valitaan palstan maaperän ja mikroilmaston mukaan. Viinitarhat sijaitsevat Vosgesin itään ja kaakkoon viettävillä rinteillä kattaen 120 km pitkän ja muutaman kilometrin leveän alueen. Köynnökset saavat paljon lempeää aamuaurinkoa ja rypäleet kehittyvät hitaasti aromikkaiksi säilyttäen hapokkuuden. Vuoret myös estävät sateiden pääsyn Alsaceen ja alue onkin Ranskan aurinkoisinta ja vähäsateisinta. Yhteisiä nimittäjiä alueen viineille ovat raikkaus, hedelmäisyys, aromaattisuus, puhdaspiirteisyys, ja tammettomuus.

2016-02-03 12.55.10

Maistelussa keskityimme eri Grand Cru tarhojen erilaisiin maaperiin ja mikä sen vaikutus on lopullisessa viinissä. Ensin kuvauksessa on palsta ja sen ominaispiirteet ja seuraavaksi viinin arvio ja yhteenveto.
Grand Cru Rangen on vulkaanista maaperää ja viineistä tulee täyteläisiä, mineraalisia ja savuisia.
Viinissä oli savua, ananasta, appelsiininkuorta, hunajaa, hapokkuutta, raikkautta ja kypsää sitruunaa. Vulkaaninen maaperä ja savuisuus viinissä näyttäisivät pitävän paikkansa. Saman yhtäläisyyden olen huomannut muissakin viineissä.

Grand Cru Schlossberg on graniittista maaperää ja viineistä tulee aromaattisia, hapokkaita, eikä niihin muodostu petrolin aromia.
Viinissä oli valkoisia kukkia, sitrusta, greippiä, kypsää omenaa, hapokkuutta, puhdaspiirteinen, hedelmäinen, tasapainoinen. Rieslingille usein tyypillisestä petrolin aromista ei tosiaan ollut tietoakaan vaan viini oli raikas, hedelmäinen, ja mukana oli myös kukkaisia aromeja. Eli tämänkin tarhan kuvaus on osuva.

Grand Cru Kirchberg de Ribeauville on merkeliä, savea, kalkkikiveä ja hiekkakiveä. Merkeli ja savi tuovat voimakkuutta viiniin. Kalkkikivi ja hiekkakivi tuovat hapokkuutta ja hedelmäisyyttä.
Viini oli mineraalinen, ruutia, kohtalainen hapokkuus, valkoisia kukkia, niukka hedelmäisyys, raakaa persikkaa, vielä melko nuori ja sulkeutunut. Tarhan maaperä on vaihtelevaa eikä viinissäkään niin selkeästi mikään ominaisuus korostunut.

Grand Cru Furstentumin maaperä on kalkkikiveä ja savea. Kalkkikivestä tulee sitruunaista hapokkuutta ja sokeroitua sitruunaa. Savi tuo voimakkuutta.
Viinissä oli toffeeta, pähkinää, sokeroitua hedelmää ja sitruunaa, raikkautta, trooppista hedelmää. Tasapainoinen ja kerrassaan upea viini. Viini oli jo hyvin kehittynyt eivätkä primääriaromit korostuneet niin selvästi. Näinkin pitkäikäinen viini kuitenkin vaatii runsasta hapokkuutta (kalkkikivi) ja makua (savi) säilyäkseen vuosikymmeniä.

Lisäksi maistelussa oli Pinot Gris ja Gewürztraminer, mutta näiden vertailu Rieslingeihin ei olisi enää mielekästä. Luennon jälkeen työt kutsuivat enkä ehtinyt läheskään kaikilla näytteilleasettajilla vierailla. Tapahtumaan kannattaa ehdottomasti osallistua. Mielestäni tämä on yksi vuoden upeimpia tapahtumia ja tarjolla talojen huippuviinit ja vanhempiakin vuosikertoja. Ensi vuoden tapahtumaan lähetetään taas kutsu postituslistalaisille.

alsace

Tallenna

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me