Tällä kertaa tutustuimme Italialaisiin punaviineihin Toscanan alueelta kun Esa Salminen Norexilta kävi esittelemässä meille Frescobaldin tuotantoa.
Liiketoimintaa Firenzeläisen Frescobaldin suku on pyörittänyt jo vuosituhannen ajan ja suvun nimi on liittynyt koko Italian ja ennen kaikkea Toscanan maakunnan historiassa taiteeseen, kulttuuriin, kaupankäyntiin ja talouselämään.
Viiniäkin on valmistettu 1300-luvulta asti 30 sukupolven ajan, ja viiniklubimme lisäksi viinejä on päässyt nauttimaan Englannin kuningashuone, monet Euroopan hovit, sekä kuvanveistäjä Donatello, joka tapasi tilata viinejä ateljeeseensa suoraan Frescobaldilta.
Frescobaldilla on ollut tuntuvin vaikutus 1900-luvun jälkipuoliskon viininviljelyn nopeaan tekniseen kehitykseen Toscanassa. Arvorypäleet Chardonnay, Cabernet, Merlot ja Pinot saapuivat viinitarhoihin Frescobaldin suvun myötä, joka osasi analysoida rypäleiden tarpeet ja kehittää viljelyä sijoittamalla lajikkeet juuri sopiviin kasvu- ympäristöihin.
Tänä päivänä yhtiön pääkonttori, Palazzo Frescobaldi, toimii edelleen tyylikkään renesanssipalatsin suojissa keskellä Firenzen kauneinta historiallista ydinkeskustaa. Vaikuttava maaomaisuus Toscanan alueella kattaa 1000 hehtaaria viinitarhoja 4000 hehtaarin alueella. Tuotannon takaa yhdeksän viinitilaa, jotka kaikki sijaitsevat valikoiduilla ja suotuisilla viljelyalueilla, jotka soveltuvat parhaiten DOC- ja DOCG -viinien viljelyyn.
Maistoimme seuraavat viinit (suluissa meidän antamat pisteet):
Danzante Pinot Grigio 2008 (87)
Rèmole 2008 (87)
Castiglioni Chianti 2008 (88)
Nipozzano Riserva Chianti Rúfina 2007 (89)
Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2004 (91)
Mormoreto 2005 (90)
Ja loppuun vielä makea Pomino Vendemmia Tardiva 2003 jälkiruokaviini, jota ei taida olla pahemmin Suomessa saatavilla. Tarkemmat kuvauksemme viineistä löytyy viiniarvioista.
Alkuun maistoimme siis valkoviinin ja sen jälkeen pari kevyempää tammetonta punaviiniä. Siirryttäessä Nipozzanoon hinta lähes tuplaantui ja niin myös kaikki muukin. Tuoksu oli huomattavasti kompleksisempi ja maku konsentroituneempi. Lihaisa tanniininen viini joka suorastaan huutaa kunnon puoliraakaa pihviä. Seuraava viini veikin sitten jo voiton. Castelgiocondo Brunello di Montalcino, jonka voimakas kompleksinen tuoksu, kypsät kehittyneet tanniinit ja täyteläinen tasapainoinen maku, oli lähes kaikkien mielestä illan paras viini. Tosin todennäköisesti Nipozzanoa 18,25€ tulemme ostamaan useammin kuin Castelgiocondoa, jota saa hintaan 45,80€. Viimeisenä punaviininä oli Mormoreto. Viini on tyypillinen Bordeaux sekoitus ja varmaankin ainoa syy, miksi se hävisi Castelgiocondolle, johtuukin tästä alkuperän ja tyypillisyyden puutteesta. Todella upea viini, mutta Bordeaux tyyppisiä viinejä tuotetaan ympäri maailmaa kun taas Italialle tyypillisiä viinejä ei oikein muualta saa. Eli me arvostimme enemmän Toscanalaista makua. Todella hienoa oli maistaa tämä punaviinien kirjo kevyemmistä täyteläisiin. Ja vielä lopettaa jälkiruokaviiniin, niitä kun tulee turhan harvoin maistettua.
Mielenkiintoista keskustelua kävimme myös pullojen korkeista. Eri viineissä oli erilaiset korkit. Aina kun korkin pituus kasvaa muutamalla millimetrillä niin hinta kaksinkertaistuu. Pisimmät korkit maksavatkin siten jo muutaman euron kappale. Sekin jo osaltaan selittää laadukkaampien viinien korkeamman hinnan.
Kiitos vielä kaikille osallistujille! Oli oikein onnistunut ilta.
Yhteydenotot ja postituslistalle liittymiset: info@wineserver.fi tai täyttämällä lomake.
Enemmän kuvia löytyy Facebookista tai Flickr kansiosta!