Illan teemana oli tutustua portviineihin, mitä eroa erilaisilla portviineillä on, ja minkä kanssa niitä sopii nauttia.
Nämä maistetut portviinit ja tuottajat ovat tainneet voittaa kaikki mahdolliset palkinnot, ja vielä useampaan kertaa, eli meidän tehtävänämme ei niinkään ollut arvioida niiden kelpoisuutta juotavaksi, vaan keskityimme niiden nauttimiseen ja oppimaan portviineistä.
Portviinit ovat kuin oma maailmansa ja niistä riittäisi vaikka kuinka paljon yksityiskohtaista tietoa faktoista kiinnostuneille. Muille riittää upea makunautinto. Portviinin voi nauttia sellaisenaan, mutta se sopii myös erinomaisesti juuston tai suklaan kanssa.
Portin valmistuksessa viinin käyminen keskeytetään muutaman päivän jälkeen viinispriillä ja lopputuloksena on portviini, jossa on n. 20% alkoholia ja 100g/l sokeria. Sitä valmistetaan kuvankauniissa Douro-joen yläjuoksun laaksossa. Talvet ovat kylmiä ja lämpötila voikin laskea pakkasen puolelle. Kesällä puolestaan on kuumaa ja kuivaa ja kastelukin jyrkillä rinteillä on mahdotonta. Joen laakso on liuskekiveä ja aikoinaan pengerretty, joten koneiden käyttö on hyvin rajallista. Useimmiten viini sekoitetaan useamman tilan, Quintan, rypäleistä. Suositeltuja lajikkeita on parikymmentä ja näistä arvostetuimmat ovat: Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa, Touriga Nacional ja Tinto Cão.
Maistetut viinit:
- Graham’s 10 years old Tawny
- Graham’s Late Bottled Vintage Port 2005
- Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 1995
- Graham’s 2001 Quinta dos Malvedos Vintage Port
- Smith Woodhouse Vintage Port 1980
Aloitimme maistamisen Tawnylla. Tawny kypsyy pitkään tynnyrissä ja on ruskeaa ja pitkälle hapettunutta. Sekoituksissa käytetään eri vuosikertojen viinejä. Esim. 10 year old tawny on keskimäärin 10 vuotiasta viiniä. Kriteerinä on, että maku muistuttaa 10 vuotiasta portviiniä. Tawnyssa on herkempi ja kevyempi maku kuin punaisessa portissa.
Punaista portviiniä kyspytetään tammitynnyrissä vähintään kaksi vuotta, jonka jälkeen se joko pullotetaan Vintage portviiniksi, tai jätetään tynnyriin vielä 4-6 vuodeksi ja pullotetaan vasta myöhemmin, eli Late Bottled Vintage port. Aromimaailmakin muuttuu Tawnyn pähkinän ja viikunan aromeista punaisiin ja tummiin marjoihin sekä luumuun. Vuosikerta portviiniä tuotetaan vain parhaina vuosina, n. 3 kertaa kymmenessä vuodessa, silloinkin vain prosentin verran tuotannosta. Siksi niiden saatavuus on rajallinen ja hinta melko korkea.
Viinien kanssa maistelimme voimakasta sinihomejuustoa ja Gryerea viikunahillolla, sekä tummaa suklaata. Yhdessä näiden maku onkin parempi kuin erikseen.
Pullon korkki paljastaa viinin säilymisen. Jos pullossa on perinteinen viinipullon korkki, viini soveltuu säilytettäväksi, mutta avattuna se on tarkoitettu juotavaksi kerralla, tai parin päivän aikana. Jos pullossa on uudelleensuljettava tulppakorkki, ei viiniä ole tarkoitettu varastoitavaksi vaan juotavaksi heti, mutta viini säilyy avattuna useita viikkoja, jos malttaa pitää näppinsä siitä erossa. Näissä pulloissa myös valkoinen maalitäplä kertoo jos viini täytyy dekantoida. Lopusta sakkaisesta viinistä voi tehdä kastiketta.
Yhteenvetona voisi sanoa, että portviinit, juustot ja suklaa ovat todella hyviä. Kiitokset Interbrandsille järjestelyistä ja innokkaille viiniklubilaisille osallistumisesta.
Postituslistallemme voit liittyä täyttämällä lomake tai meilitse info@wineserver.fi.
Tulevat tapahtumat löytyvät Wineserver sivuilta ja paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.