Australia tasting 10.2.2011

Talven keskellä maistetuissa pehmeäntäyteläisissä viineissä pystyi tuntemaan Australian auringon lämmön.

Helmikussa Marjo Frisk Treasury Wine Estatelta oli esittelemässä viiniklubillemme Australialaisia punaviinejä.

Rypäleiden kyspyminen ei tuota Australian lämmössä ongelmia, mutta kuivuus ja kuumuus tuovat haasteita viinin viljelyyn ja valmistukseen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan Australia onkin ollut edelläkävijänä viiniteknologiassa. Keinokastelua säätelemällä maku- ja aromiaineet saadaan kehittymään rypäleisiin. Rypäleiden korjuu tapahtuu koneellisesti yöaikaan kun on viileämpää ja rypäleet päätyvät raikkaampina viininvalmistamon lämpötilakontrolloituihin säiliöihin. 

Tyypillisesti Australiassa viineihin käytetyt rypäleet kerätään laajoilta alueilta ja sekoitetaan keskenään. Näin viinin vuosikertavaihtelut jäävät pienemmiksi ja tasainen korkea laatu pysyy samana vuodesta toiseen. Maistoimme pelkästään punaviinejä, ja viinit olivat kaikki miellyttävästi erilaisia.

Maistetut viinit (suluissa meidän antamat pisteet):

  • Lindemans Bin 50 Shiraz 2010 (87)
  • Rosemount Sangiovese 2009 (88)
  • Wolff Blass Yellow Label Cabernet Sauvignon 2009 (87)
  • Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2007 (89)
  • Coldstream Hills Pinot Noir 2007 (90)
  • Penfolds Bin 138 GMS 2007 (90)

 

Coldstream Hills Pinot Noir ja Penfolds Bin 138 GMS olivat illan arvokkaimmat (26-28 eur) ja myös parhaimmat viinit. Pinot Noirin kypsä ja maanläheinen tuoksu jakoi mielipiteitä, mutta silkkisen pehmeästä mausta kaikki olivat haltioissaan. GMS taas on runsas, monivivahteinen ja täyteläinen viini, jossa on kuivattua ja kypsää hedelmää ja miellyttävän pehmeä ja tasapainoinen maku. Molemmat todella hyviä viinejä, vaikkakin erilaisia ja sopivat näin ollen eri tilanteisiin.

Penfolds Kalimna on hinnaltaan hieman edullisempi (20,50€) ja on hinta-laatusuhteeltaan suositeltava ostos. Tämä viini onkin saanut nimen Baby Grange talon kuuluisan lippulaivaviinin mukaan. Viini sopii myös varastoitavaksi ja on parhaimmillaan 6-12 vuotiaana. Viinissä on houkutteleva suklainen tuoksu ja voimakas, tiivis ja mausteinen maku.

Kolme ensimmäistä viiniä edustivat tyypillistä Australialaista linjaa olemalla nuoria mutta valmiita juotaviksi, hedelmäisiä, hinnaltaan edullisia (9-13€) ja miellyttäviä viinejä. Italian ulkopuolella harvemmin viljellystä Sangiovese rypäleestä valmistettu Rosemont oli todella positiivinen yllätys.

Postituslistallemme voit liittyä täyttämällä lomake tai meilitse info@wineserver.fi.

Tulevat tapahtumat löytyvät Wineserver sivuilta ja paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me