Marraskuisessa viiniklubin tilaisuudessa maistelimme Sardinialaisia viinejä ja juustoja. Innokkaita viinien harrastajia tulikin paikalle talon täydeltä. Kiitos kaikille osallistujille.
Sardinia
Pinta-ala: 24.090 km²
Asukkaita: 1,65 milj.
Pääkaupunki: Cagliari (asukkaita 160 770)
Viinin viljelyala: 35.000 ha (sodan jälkeisinä vuosina lähes 70 000 ha)
Vuosituotanto: 2,5 milj. hl (340 milj. pulloa)
DOC-tuotanto vuodessa: 260.000 hl (34,6 milj. pulloa)
DOC-luokitus 16 tuottajalla
Osuus Italian viinien tuotannosta: 3,3%
Sardiniassa on kehittynyt ajan saatossa oma viinityyli, joka poikkeaa muista alueista. Saarella on optimaaliset kasvuolosuhteet eli maaperä, valo ja aurinko. Ilmasto on välimerellinen: kesällä kuiva ja lämmin, talvella lauhkea ja sateinen. Parhaat viinit ovat ilmeikkäitä, konsentroituneita ja tasapainoisia. Pyöreyttä ja täyteläisyyttä tuovat alkoholipitoisuus sekä kypsistä rypäleistä saatava hedelmäisyys.
Sardiniassa ovat vaikuttaneet vuosisatojen kuluessa lukuisat eri kulttuurit. Etenkin espanjalaisten vaikutus näkyy viinin viljelyksessä 1400-luvulta alkaen. Useat käytetyt rypälelajikkeet ovatkin Espanjasta kotoisin, esim. Cannonau tunnetaan Espanjassa nimellä Garnacha ja Etelä-Ranskassa mm. Rhonen alueella nimellä Grenache. Monica taas tunnetaan Espanjassa nimellä Morillo.
Illan viinit meille esitteli Tapio Mesikämmen Enoteca Fenniasta. Alkuun maistoimme kaksi valkoviiniä joita seurasi neljä punaviiniä. Valkoviinit olivat todella aromaattisia, voimakkaita ja reheviä ja punaviinit intensiivisiä ja täyteläisiä. Valkoviineistä on vaikea valita voittajaa. Molemmat ovat hyviä täyteläisiä viinejä, mutta eroakin löytyy. Itse pidin enemmän raikkaammasta Karmis Vernacciasta, mutta mielipiteet näiden kahden välillä jakautuivat tasaisesti.
Punaviineistä Cannonau oli kaikista kevyin jääden hieman muiden intensiivisten viinien jalkoihin. Nämä muut punaviinit ovat kyllä valmiita juotavaksi, mutta niistä löytyy myös säilytyspotentiaalia. Viinit ovat alkuun hiukan sulkeutuneita ja ne kehittyvät lasissa upeasti, varsinkin Korem Isola dei Nuraghi, ja dekantointikin olisi suositeltavaa. Itse pidin Korem Isolasta eniten, varsinkin maistettuani sitä vielä tilaisuuden lopussa, kun se oli ehtinyt seistä lasissa puolisen tuntia. Ymmärrän miksi Parker oli antanut tälle viinille 92 pistettä. Toinen illan suosikkiviini oli Rocca Rubia Carignano Riserva, joka edullisemmalla hinnalla on todella houkutteleva ostos.
Maistetut viinit (suluissa meidän antamat pisteet):
Villa Solais Vermentino di Sardegna DOC 2009 (88)
Karmis Vernaccia IGT 2009 (88)
Perdera Monica di Sardegna DOC 2008 (88)
Tonaghe Cannonau di Sardegna DOC 2008 (87)
Korem Isola dei Nuraghi IGT 2006 (90)
Rocca Rubia Carignano Riserva DOC 2007 (90)
Viinien kanssa oli tarjolla paikallista Gran sardo ja Pastore sardo juustoa.
Viinit ovat tilattavissa Enoteca Fenniasta: http://www.enotecafennia.com/. Viineissä on hyvä hintalaatusuhde ja toimituskin onnistuu nopeasti ja edullisesti.
Seuraava tilaisuus pidetään 9.12 ja silloin on vuorossa samppanjat. Ilmoittautumiset ja tiedustelut: info@wineserver.fi, samalla voi pyytää liittämään postituslistalle. Ja paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa löytyy myös Facebook sivuilta: www.facebook.com/wineserver. Uusia tuotetarjouksiakin päivitetään sivuille pian: http://www.wineserver.fi/www/?sivu=tuotteet.