Taittinger tasting 23.3.2011

Kevät on saapunut ainakin viiniklubiimme ja mikä sen parempi tapa juhlistaa sitä, kuin avaamalla muutamia samppanjapulloja.

Maistelimme Taittinger samppanjatalon valikoimaa, jota meille tuli esittelemään Sanna Gullsten Fondbergilta.

Väkeä paikalle saapui ennätysmäärä – ehkä hieman liikaakin. Mutta jo heti alkuun kiitos kaikille osallistujille. Olisi ollut sääli, jos joltain halukkaalta olisi jäänyt tämä ainutlaatuinen tilaisuus kokematta.

Samppanja on selvästi mielenkiintoinen aihe ja ainakin itseäni kiehtoo myös kaikki sen ympärillä oleva historia ja glamour. Kaikilla tuntuu olevan samppanjasta oma mielenkiintoinen tarina kerrottavana.

Samppanjan valmistuksesta löytyy enemmän lisätietoja Wineserver sivuilta  ja maistetuista samppanjoista Taittingerin sivuilta.

Maistetut samppanjat (suluissa meidän antamat pisteet):

  • Taittinger Brut Réserve, 43,90€ (89)
  • Taittinger Les Folies de la Marquetterie, 55,90€ (90)
  • Taittinger Brut Millésime 2004 (90)
  • Taittinger Brut Prestige Rosé, 51,90€ (88)
  • Taittinger Prelude Grands Crus (91)
  • Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 1999, 139,90€ (92)
  • Taittinger Demi-Sec (88)

Aloitimme talon vakiosamppanjalla. Suurin osa rypäleistä tulee talon omilta tarhoilta ja valmistukseen on käytetty vain ensimmäisen puristuksen mehua. Samppanja on hapokas, mineraalinen, hedelmäinen, raikas ja kepeä, sopii seurusteluun ja aperitiiviksi.

Seuraavana oli vuorossa vain yhden tarhan rypäleistä valmistettu Les Folies de la Marquetterie. Les Folies tarkoittaa hullutta. Ilmeisesti idea yhden viinitarhan samppanjasta on aikanaan ollut hullu, tai sitten juojat ovat hulluina tähän, oli miten oli, tämä oli todella hieno samppanja ja omaa hyvän hinta-laatu –suhteen. Valmistuksessa on käytetty isoa tammitynnyriä ja maussa onkin aavistus tammen tuomaa täyteläisyyttä ja pehmeyttä, ja tuoksussa löytyy vaniljaa ja briossia.

Millesime 2004 vuosikertasamppanjaa valmistetaan vain poikkeuksellisen hyvinä vuosina Grand Cru tarhojen rypäleistä. Maku on raikas ja kevyen paahteinen, muistuttaa vaaleaa paahtoleipää, kehityttyään lasissa tuoksussa voi aistia myös mokkaa.

Rosésamppanjaan lisätään 20% punaviiniä, näin samppanja saa lohenpunaisen värin sekä aavistuksen tanniineja ja marjaisuutta makuun.

Prélude on Crand Cru-tarhojen Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä valmistettu samppanja. Samppanja on energinen, nuorekas, elegantti, kepeä ja maku kestää pitkään.

Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 1999 on nimensä mukaisesti vain valkoisista rypäleistä, eli Chardonnaysta, valmistettu luksussamppanja. Upea juoma ja illan kohokohta.

Lopuksi maistoimme puolimakean Demi-Secin. Samppanjassa on sama sekoitus kuin vakiosamppanjassa, mutta jäännössokeria 35g, kun se vakiosamppanjassa oli 9g. Jälkiruoan kanssa nautittuna samppanjassa pitää olla vähintään yhtä paljon makeutta. Tämä onkin sopiva juomavalinta esimerkiksi kermakakun kanssa.

Kaiken kaikkiaan Taittinger samppanjat olivat todella hyviä. Piste-erot lähinnä tulevatkin sitten henkilökohtaisista mieltymyksistä. Hinta-laatu-suhde oli kaikissa kohdallaan. Tilaisuus tosiaan oli ainutlaatuinen – harvoin näin laajaa valikoimaa pääsee kerralla maistamaan. Osa maistetuista samppanjoista löytyy vain Fondbergin ravintolavalikoimasta ja kuulemma joistain tax free kaupoista.

 

Viiniklubimme ensimmäisestä tasting tilaisuudesta tuli kuluneeksi kaksi vuotta. Mukava nähdä samoja naamoja vieläkin mukana tilaisuuksissa. Alkuun viiniklubin tavoitteena oli koota yhteen viineistä kiinnostuneita ihmisiä ja yhdessä maistella ja vertailla viinejä ja samalla oppia niistä. Mielestäni tämä tavoite on saavutettu. Ammattimaistajilla ei välttämättä ole sen paremmat maku- ja hajuaistit kuin meillä muillakaan, mutta heillä on takanaan useita tuhansia maistettuja viinejä. Uutta viiniä maistellessa sitä sitten verrataan aikaisempiin kokemuksiin, vastaako se odotuksia, alueen muita tyypillisiä viinejä, vai eroaako se niistä.

Aktiivisemmat viiniklubin jäsenet ovat maistelleet muutamia satoja viinejä yhdessä. Ja usein keskusteluissamme viiniä sitten verrataan johonkin aikaisemmin maistettuun viiniin. Yhdessä viinejä maistellessa ja analysoitaessa ne jäävät myös yllättävän hyvin mieleen. Viiniklubin myötä olen saanut monia uusia ystäviä, oppinut paljon viineistä, ja saanut rikkaita kokemuksia kuten tämäkin tasting tilaisuus. Suuri kiitos kuuluu myös yhteistyökumppaneillemme, jotka ovat opettaneet meitä ja maistattaneet meille ikimuistoisia viinejä.

Seuraavana tavoitteena onkin luoda viiniklubimme ympärille yhteisö, jossa vuorovaikutus jäsenten kesken sekä yhteistyökumppaneiden välillä paranee entisestään. Jos olet kiinnostunut viineistä etkä ole vielä mukana tominnassamme, liity aluksi mukaan postituslistallemme ja osallistu rohkeasti mukaan tilaisuuksiimme. Liity myös mukaan Wineserverin sivuille Facebookissa: www.facebook.com/wineserver, sillä sieltä löytyy kuvia tapahtumista sekä kaikenlaista ajankohtaista tietoa, kutsuja, etuja, tarjouksia. Ja osallistu aktiivisesti mukaan kommentoimalla, ehdottamalla sopivia teemoja, yhteistyökumppaneita jne. Ja kutsu myös ystäväsi mukaan. Suuremmalla yhteisöllä pystymme toteuttamaan enemmän ideoita, oli ne sitten kuinka hulluja tahansa, kuten tuleva Viiniristeilymme Välimerellä.

Kiitos!

Alla vielä Sannan mukanaantuomat maaperänäytteet. Vasemmalla Chablis ja oikealla Champagne. Maaperä Champagnessa on toisaan erilainen.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me