Tommasi tasting 24.5.2011

Tommasin viinintekijä Pierangelo Tommasi oli käymässä Suomessa ja viiniklubimme oli kutsuttu Interbrandsin tiloihin maistelemaan Tommasin valikoimaa.

Tommasin viinitila on perustettu 1902 Valpolicella Classico alueella Italian Venetossa. Tommasi on alueen suurin maanomistaja, tosin ei suurin tuottaja. Viinit valmistetaan omista rypäleistä ja opimme Valpolicellan eri alueista, viljelystä, ja köynnöksen sidontatavoista. Täältä tulevat kuuluisat Ripasso ja Amarone viinit. Nykyään Tommasi omistaa maata myös Toscanan Maremman alueella. Alueelle odotetaankin merkittävää kasvua kun myös toscanalaiset tuottajat Chiantin ja Brunello di Montalcinon alueilta ovat kiinnostuneet laajentamaan tänne.

Maistetut viinit:

  • Tommasi Pinot Grigio Le Rosse 2010
  • Tommasi Valpolicella 2010
  • Tommasi Poggio Al Tufo Rompicollo 2009
  • Tommasi Crearo della Conca d’Oro 2008
  • Tommasi Ripasso Valpolicella 2009
  • Tommasi Amarone 2007

 

Alkuun maistettu Pinot Grigio oli oikein miellyttävä valkoviini aperitiiviksi ja kevyille ruoille. Seuraavana maistetut Valpolicella ja Rompicollo ovat tyypillisiä nuorina juotavia arkiviinejä aterialle. Ne ovat hedelmäisiä ja keskitäyteläisiä hyvin miedoilla tanniineilla. Tommasi Crearo luokitellaan IGT Veronese viiniksi. Sekoituksessa on käytetty 35% alueelle vierasta Cabernet Franc rypälettä, joka tuo viiniin kivasti särmää. Maku on hedelmäinen, täyteläinen ja voimakas mausteisella jälkimaulla. Viini yllätti positiivisesti ja Pierangelo kutsuukin tätä viiniä supervenetolaiseksi.

Pierangelo selitti myös Ripasson ja Amaronen valmistuksen. Jotenkin näin se meni: Molemmissa viineissä rypäleet poimitaan samaan aikaan. Sen jälkeen Ripassoa varten valmistetaan perusviiniksi Valpolicella ja samaan aikaan Amaronerypäleet ovat kuivumassa. Seuraavan vuoden tammi-helmikuussa Amarone puristetaan kuivatuista rypäleistä ja laitetaan tammitynnyreihin kypsymään. Ripassoksi valmistuva Valpolicella on sen aikaa kypsynyt terästankeissa ja nyt se pumpataan Amaronerypäleiden puristettujen kuorien sekaan 1-2 viikoksi. Rypäleiden kuoriin jääneet sokerit aloittavat kevyen toisen käymisen. Sen jälkeen viini kypsytetään tammitynnyreissä 18kk ja Ripasso on valmis. Ripasson laatuun vaikuttaa Valpolicella viinin laatu ja yhtä Amaronepulloa vastaan voidaan valmistaa 2 pulloa Ripassoa. Molemmat maistetut viinit olivat herkullisia.

Tasting tilaisuuden jälkeen ravintola Königissä pidettiin illallinen Tommasin viineineen:

  • Alkumalja Tommasi Bianco di Custoza
  • Alkuruoka Haudutettua kuhaa ja paistettua kampasimpukkaa, parsaa, Viini Tommasi Pinot Grigio 
  • Pääruoka Poron paahtopaistia ja kevätsipulipiirasta, mustapippurikastiketta, Viini Tommasi Crearo 
  • Jälkiruoka Raparperi-mantelileivos, laventelia, Viini Tommasi Recioto Soave Monte Croce

 

Ruoka oli hyvää ja viinit sopivat annoksiin erinoimaisesti. Koko ilta oli todella opettavainen ja nautinnollinen.

Viiniklubiin ja postituslistallemme voit liittyä täyttämällä lomake tai meilitse info@wineserver.fi. Paljon kaikenlaista ajankohtaista tietoa ja kuvia tapahtumista löytyy myös Facebook sivuiltamme: www.facebook.com/wineserver.

Related Posts

×

 

Hei!

Ota yhteyttä WhatsApp viestillä! Contact me with Whatsapp!

× Ota yhteyttä - Contact me